RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10 D Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10 D Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10 D Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 10
Chapter NameQuadratic Equations
Exercise10 D
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D

Question 1.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 1.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 1.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 1.3

Question 2.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 2.1

Question 3.
Solution:
x² + px – q² = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 1, b = p, c = -q²
Discriminant (D) = b² – 4ac
= (p)² – 4 x 1 x (-q²)
= p² + 4 q²
p and q are of two powers
p² + 4q² is always greater than 0
The roots are real for all real values of p and q.

Question 4.
Solution:
The quadratic equation is 3x² + 2kx + 27 = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 3, b = 2k, c = 27
Discriminant (D) = b² – 4ac
= (2k)² – 4 x 3 x 27
= (2k)² – 324
Roots are real and equal
(2k)² – 324 = 0
⇒ (2k)² – (18)² = 0
⇒ (k)² – (9)² = 0
⇒ (k + 9) (k – 9) = 0
Either k + 9 = 0, then k = -9
or k – 9 = 0, then k = 9
Hence, k = 9, -9

Question 5.
Solution:
The quadratic equation is
kx (x – 2√5) x + 10 = 0
kx² – 2√5 kx + 10 = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = k, b = -2√5 k, c = 10
D = b² – 4ac = (-2 k)² – 4 x k x 10 = 20k² – 40k
Roots are real and equal.
D = 0
20k² – 40k = 0
⇒ k² – 2k = 0
⇒ k (k – 2) = 0
Either, k = 0 or k – 2 = 0, then k = 2
k = 0, k = 2

Question 6.
Solution:
The quadratic equation is 4x² + px + 3 = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 4, b = p, c = 3
D = b² – 4ac = p² – 4 x 4 x 3 = p²- 48
Roots are real and equal.
D = 0
⇒ p² – 48 = 0
⇒ p² = 48 = (±4√3)²
⇒ P = ± 4√3
P = 4√3, p = -4√3

Question 7.
Solution:
The quadratic equation is 9x² – 3kx + k = 0
Comparing it with ax? + bx + c = 0
a = 9, b = -3k, c = k
D = b² – 4ac = (-3k)² – 4 x 9 x k = 9k² – 36k
Roots are real and equal.
D = 0
9k² – 36k = 0
⇒ 9k (k – 4) = 0
Either, k = 0 or k – 4 = 0, then k = 4
The value of k is non-zero.
k = 4

Question 8.
Solution:
(i) The equation is (3k + 1) x² + 2(k + 1) x + 1 = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = (3k + 1), b = 2(k + 1), c = 1
D = b² – 4 ac
= [2(k + 1)]² – 4(3k + 1) x 1
= 4k² + 4 + 8k – 12k – 4
= 4k² – 4k
= 4k (k – 1)
Roots are real and equal.
Either, k = 0 or k – 1 = 0, then k = 1
k = 0, k = 1
(ii) x² + k(2x + k – 1) + 2 = 0
⇒ x² + 2kx + (k² – k + 2) = 0
Here, a = 1, b = 2k, c = (k² – k + 2)
Discriminant (D) = b² – 4ac = (2k)² – 4 x 1 x (k² – k + 2)
= 4k² – 4k² + 4k – 8
= 4k – 8
Roots are real and equal.
D = 0
⇒ 4k – 8 = 0
⇒ k = 2
Hence, k = 2

Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 9.1

Question 10.
Solution:
The given quadratic equation is
(p + 1) x² – 6(p + 1) x + 3(p + 9) = 0, p ≠ -1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 10.1

Question 11.
Solution:
-5 is a root of 2x² + px – 15 = 0
x = -5 will satisfy it
Now, substituting the value of x = -5
⇒ 2(-5)² + p(-5) – 15 = 0
⇒ 50 – 5p – 15 = 0
⇒ 35 – 5p = 0
⇒ 5p = 35
⇒ P = 7
In quadratic equation p(x² + x) + k = 0
⇒ 7 (x² + x) + k = 0 (p = 7)
⇒ 7x² + 7x + k = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 7, b = 7, c = k
D = b² – 4ac = (7)² – 4 x 7 x k
= 49 – 28k
Roots are real and equal.
49 – 28k = 0
⇒ 28k = 49
k = 4928 = 74

Question 12.
Solution:
3 is a root of equation x² – x + k = 0
It will satisfy it
Now, substituting the value of x = 3 in it
(3)² – (3) + k = 0
⇒ 9 – 3 + k = 0
⇒ 6 + k = 0
⇒ k = -6
Now in the equation, x² + k (2x + k + 2) + p = 0
x² + (-6)(2x – 6 + 2) + p = 0
⇒ x² – 12x + 36 – 12 + p = 0
⇒ x² – 12x + (24 + p) = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 1, b = -12, c = 24 + p
D = b² – 4ac
= (-12)² – 4 x 1 x (24 + p)
= 144 – 96 – 4p = 48 – 4p
Roots are real and equal.
D = 0
48 – 4p = 0
⇒ 4p = 48
⇒ p = 12
Hence, p = 12

Question 13.
Solution:
-4 is a root of the equation x² + 2x + 4p = 0
Then it will satisfy the equation
Now, substituting the value of x = -4
(-4)² + 2(-4) + 4p = 0
16 – 8 + 4p = 0
⇒ 8 + 4p = 0
⇒ 4p = -8
⇒ p = -2
In the quadratic equation x² + px (1 + 3k) + 7(3 + 2k) = 0
⇒ x² – 2x (1 + 3k) + 7(3 + 2k) = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 1, b = -2 (1 + 3k), c = 7 (3 + 2k)
D = b² – 4ac
= [-2(1 + 3k)]² – 4 x 1 x 7(3 + 2k)
= 4(1 + 9k² + 6k) – 28(3 + 2k)
= 4 + 36k² + 24k – 84 – 56k
= 36k² – 32k – 80
Roots are equal.
D = 0
⇒ 36k² – 32k – 80 = 0
⇒ 9k² – 8k – 20 = 0
⇒ 9k² – 18k + 10k – 20 = 0
⇒ 9k (k – 2) + 10(k – 2) = 0
⇒ (k – 2) (9k + 10) = 0
Either, k – 2 = 0, then k = 2
or 9k + 10 = 0, then 9k = -10 ⇒ k = −109
k = 2, k = −109

Question 14.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 14.1

Question 15.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 15.1

Question 16.
Solution:
The quadratic equation is 2x² + px + 8 = 0
Comparing it with ax² + bx + c = 0
a = 2, b = p, c = 8
D = b2 – 4ac = p² – 4 x 2 x 8 = p² – 64
Roots are real.
D ≥ 0
p² – 64 ≥ 0
⇒ p² ≥ 64 ≥ (±8)²
p ≥ 8 or p ≤ -8

Question 17.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 17.1
Roots are equal
D = 0
⇒ 4(α – 12) (α – 14) = 0
⇒ α – 14 = 0 {(α – 12) ≠ 0}
⇒ α = 14
Hence, α = 14

Question 18.
Solution:
9x² + 8kx + 16 = 0
Comparing it with ax2 + bx + c = 0
a = 9, b = 8k, c = 16
D = b² – 4ac
= (8k)² – 4 x 9 x 16 = 64k² – 576
Roots are real and equal.
D = 0
64k² – 576 = 0
64k² = 576
⇒ k² = 9 = (±3)²
k = 3, k = -3

Question 19.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 19.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 19.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 19.3

Question 20.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 20.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 20.2

Question 21.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 21.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 21.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 21.3

Question 22.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 22.1

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 10 Quadratic Equations 10D 22.2

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *