RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 11
Chapter NameArithmetic Progressions
Exercise11 D
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D PDF

Question 1.
Solution:
(3y – 1), (3y + 5) and (5y+ 1) are in AP
(3y + 5) – (3y – 1) = (5y + 1) – (3y + 5)
⇒ 2 (3y + 5) = (5y + 1) + (3y – 1)
⇒ 6y + 10 = 8y
⇒ 8y – 6y = 10
⇒ 2y = 10
⇒ y = 5
y = 5

Question 2.
Solution:
k, (2k – 1) and (2k + 1) are the three successive terms of an AP.
(2k – 1) – k = (2k + 1) – (2k – 1)
⇒ 2 (2k – 1) = 2k + 1 + k
⇒ 4k – 2 = 3k + 1
⇒ 4k – 3k = 1 + 2
⇒ k = 3
k = 3

Question 3.
Solution:
18, a, (b – 3) are in AP
⇒ a – 18 = b – 3 – a
⇒ a + a – b = -3 + 18
⇒ 2a – b = 15

Question 4.
Solution:
a, 9, b, 25 are in AP.
9 – a = b – 9 = 25 – b
b – 9 = 25 – b
⇒ b + b = 22 + 9 = 34
⇒ 2b = 34
⇒ b= 17
a – b = a – 9
⇒ 9 + 9 = a + b
⇒ a + b = 18
⇒ a + 17 = 18
⇒ a = 18 – 17 = 1
a = 18, b= 17

Question 5.
Solution:
(2n – 1), (3n + 2) and (6n – 1) are in AP
(3n + 2) – (2n – 1) = (6n – 1) – (3n + 2)
⇒ (3n + 2) + (3n + 2) = 6n – 1 + 2n – 1
6n + 4 = 8n – 2
⇒ 8n – 6n = 4 + 2
⇒ 2n = 6
⇒ n = 3
and numbers are
2 x 3 – 1 = 5
3 x 3 + 2 = 11
6 x 3 – 1 = 17
i.e. (5, 11, 17) are required numbers.

Question 6.
Solution:
Three digit numbers are 100 to 990 and numbers which are divisible by 7 will be
105, 112, 119, 126, …, 994
Here, a = 105, d= 7, l = 994
Tn = (l) = a + (n – 1) d
⇒ 994 = 105 + (n – 1) x 7
⇒ 994 – 105 = (n – 1) 7
⇒ (n – 1) x 7 = 889
⇒ n – 1 = 127
⇒ n = 127 + 1 = 128
Required numbers are 128

Question 7.
Solution:
Three digit numbers are 100 to 999
and numbers which are divisible by 9 will be
108, 117, 126, 135, …, 999
Here, a = 108, d= 9, l = 999
T(l) = a + (n – 1) d
⇒ 999 = 108 + (n – 1) x 9
⇒ (n – 1) x 9 = 999 – 108 = 891
⇒ n – 1 = 99
⇒ n = 99 + 1 = 100

Question 8.
Solution:
Sum of first m terms of an AP = 2m² + 3m
Sm = 2m² + 3m
S1 = 2(1)² + 3 x 1 = 2 + 3 = 5
S2 = 2(2)² + 3 x 2 = 8 + 6=14
S3 = 2(3)² + 3 x 3 = 18 + 9 = 27
Now, T2 = S2 – S1 = 14 – 5 = 9
Second term = 9

Question 9.
Solution:
AP is a, 3a, 5a, …
Here, a = a, d = 2a
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 9.1

Question 10.
Solution:
AP 2, 7, 12, 17, …… 47
Here, a = 2, d = 7 – 2 = 5, l = 47
nth term from the end = l – (n – 1 )d
5th term from the end = 47 – (5 – 1) x 5 = 47 – 4 x 5 = 47 – 20 = 27

Question 11.
Solution:
AP is 2, 7, 12, 17, …
Here, a = 2, d = 7 – 2 = 5
an = a + (n – 1) d = 2 + (n – 1) x 5 = 2 + 5n – 5 = 5n – 3
Now, a30 = 2 + (30 – 1) x 5 = 2 + 29 x 5 = 2 + 145 = 147
and a20 = 2 + (20 – 1) x 5 = 2 + 19 x 5 = 2 + 95 = 97
a30 – a20 = 147 – 97 = 50

Question 12.
Solution:
Tn = 3n + 5
Tn-1 = 3 (n – 1) + 5 = 3n – 3 + 5 = 3n + 2
d = Tn – Tn-1 = (3n + 5) – (3n + 2) = 3n + 5 – 3n – 2 = 3
Common difference = 3

Question 13.
Solution:
T= 7 – 4n
Tn-1 = 7 – 4(n – 1) = 7 – 4n + 4 = 11 – 4n
d = Tn – Tn-1 = (7 – 4n) – (11 – 4n) = 7 – 4n – 11 + 4n = -4
d = -4

Question 14.
Solution:
AP is √8, √18, √32, …..
⇒ √(4 x 2) , √(9 x 2) , √(16 x 2), ………
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 14.1

Question 15.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 15.1

Question 16.
Solution:
AP is 21, 18, 15, …n
Here, a = 21, d = 18 – 21 = -3, l = 0
Tn (l) = a + (n – 1) d
0 = 21 + (n – 1) x (-3)
0 = 21 – 3n + 3
⇒ 24 – 3n = 0
⇒ 3n = 24
⇒ n = 8 .
0 is the 8th term.

Question 17.
Solution:
First n natural numbers are 1, 2, 3, 4, 5, …, n
Here, a = 1, d = 1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 17.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 17.2

Question 18.
Solution:
First n even natural numbers are 2, 4, 6, 8, 10, … n
Here, a = 2, d = 4 – 2 = 2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 18.1

Question 19.
Solution:
In an AP
First term (a) = p
and common difference (d) = q
T10 = a + (n – 1) d = p + (10 – 1) x q = (p + 9q)

Question 20.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 20.1

Question 21.
Solution:
2p + 1, 13, 5p – 3 are in AP, then
13 – (2p + 1) = (5p – 3) – 13
⇒ 13 – 2p – 1 = 5p – 3 – 13
⇒ 12 – 2p = 5p – 16
⇒ 5p + 2p = 12 + 16
⇒ 7p = 28
⇒ p = 4
P = 4

Question 22.
Solution:
(2p – 1), 7, 3p are in AP, then
⇒ 7 – (2p – 1) = 3p – 7
⇒ 7 – 2p + 1 = 3p – 7
⇒ 7 + 1 + 7 = 3p + 2p
⇒ 5p = 15
⇒ p = 3
P = 3

Question 23.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 23.1

Question 24.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 24.1
d = T2 – T1 = 14 – 8 = 6
Common difference = 6

Question 25.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 25.1

Question 26.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 26.1

Question 27.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 27.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 11 Arithmetic Progressions Ex 11D 27.2

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.