RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4A Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameLinear equations in two variables
Exercise4A
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4A


Question 1.
Solution:
In ∆ABC, points D and E are on the sides AB and AC respectively such that DE || BC.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 1.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 1.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 1.3
⇒ 7x = 28 ⇒ x = 4

Question 2.
Solution:
D and E are the points on the sides AB and AC of ∆ABC respectively and DE || BC,
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 2.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 2.2
By cross multiplication,
⇒ (7x – 4) (3x) = (5x – 2) (3x + 4)
⇒ 21x² – 12x = 15x² + 20x – 6x – 8
⇒ 21x² – 12x – 15x² – 20x + 6x = -8
⇒ 6x² – 26x + 8 = 0
⇒ 3x² – 13x + 4 = 0
⇒ 3x² – 12x – x + 4 = 0
⇒ 3x (x – 4) – 1 (x – 4) = 0
⇒ (x – 4) (3x – 1) = 0
Either x – 4 = 0, then x = 4
or 3x – 1 = 0 then 3x = 1 ⇒ x = \(\frac { 1 }{ 3 }\) which is not possible
x = 4

Question 3.
Solution:
D and E are the points on the sides AB and AC of ∆ABC
(i) AD = 5.7 cm, DB = 9.5 cm, AE = 4.8 cm and EC = 8 cm
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 3.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 3.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 3.3

Question 4.
Solution:
In ∆ABC, AD is the bisector of ∠A
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4.3
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4.4

Question 5.
Solution:
Given : M is a point on the side BC of a parallelogram ABCD.
DM when produced meets AB produced at N.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 5.1

Question 6.
Solution:
Given : In trapezium AB || DC.
M and N are the mid points of sides AD and BC respectively.
MN is joined.
To prove : MN || AB or DC.
Construction: Produce AD and BC to meet at P.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 6.1

Question 7.
Solution:
ABCD is a trapezium and its diagonals AC and BD intersect each other at O.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 7.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 7.2

Question 8.
Solution:
Given : In ∆ABC, M and N are points on the sides AB and AC respectively such that
BM = CN and if ∠B = ∠C.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 8.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 8.2

Question 9.
Solution:
Given : ∆ABC and ∆DBC are on the same side of BC.
P is any point on BC.
PQ || AB and PR || BD are drawn, which meet AC at Q and CD at R.
AD is joined.
To prove : QR || AD.
Proof:
In ∆ABC, PQ||AB
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 9.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 9.2
Hence proved.

Question 10.
Solution:
Given : In the given figure, D is the mid point of BC. AD is joined. O is any point on AD. BO and CO are produced to meet AC at F and AB at E respectively. AD is produced to X such that D is the mid point of OX.
To prove: AO : AX = AF : AB and EF || BC
Construction. Join BX and CX.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 10.1
D is the midpoint of BC.
Proof: BD = DC and OD = DX. (given)
OBXC is a parallelogram. (Diagonals of a ||gm bisect each other)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 10.2

Question 11.
Solution:
Given : In ||gm, ABCD, P is mid point of DC and Q is the mid point of AC. Such that
CQ = \(\frac { 1 }{ 4 }\) AC.
PQ is produced to meet BC at R.
To prove : R is the mid point of BC.
Construction : Join BD which intersects AC at O.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 11.1
Proof: Diagonals of a parallelogram bisect each other
CO = \(\frac { 1 }{ 2 }\) AC.
But CQ = \(\frac { 1 }{ 2 }\) CO (given)
Q is the mid point of CO.
PQ || DO
⇒ PR || DB and P is mid point of CD
R is the midpoint BC.
Hence proved.

Question 12.
Solution:
Given : In ∆ABC, AB = AC
D and E are the points on AB and AC such that
AD = AE
To prove : BCED is a cyclic quadrilateral.
Proof: In ∆ABC,
AB = AC,
D and E are the mid points of AB and AC respectively.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 12.1
But these are opposite angles of quad. BCED
BCED is a cyclic quadrilateral
Hence, B, C, E and D are concyclic.

Question 13.
Solution:
Given : In ∆ABC, BD is the bisector of AB which meets AC at D.
A line PQ || AC which meets AB, BC, BD at P, Q, R respectively.
To prove : PR x BQ = QR x BP
Proof: In ∆ABC, PQ || AC
and BD is the bisector of ∠B
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 13.1

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.