RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4B Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameLinear equations in two variables
Exercise4B
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4B

Question 1.
Solution:
We know that two triangles are similarity of their corresponding angles are equal and corresponding sides are proportional.
(i) In ∆ABC and ∆PQR
∠A = ∠Q = 50°
∠B = ∠P = 60° and ∠C = ∠R = 70°
∆ABC ~ ∆QPR (AAA axiom)
(ii) In ∆ABC and ∆DEF
In ∆ABC,
AB = 3 cm, BC = 4.5
and in ∆DEF
DF = 6 cm, DE = 9 cm
∆ABC is not similar to ∆DEF
As in ∆ABC, ∠A is not included of two sides AB and BC.
(iii) In ∆ABC and ∆PQR
In ∆ABC,
AC = 8 cm BC = 6 cm
Included ∠C = 80°
In ∆PQR,
PQ = 4.5 cm, QR = 6 cm
and included ∠Q = 80°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 1.1
(v) In ∆ABC,
∠A = 80°, ∠C = 70°
and third angle
∠B = 180° – (80° + 70°)
⇒ ∠B = 180° – 150° = 30°
In ∆MNR,
∠M = 80°, ∠N = 30°, and ∠R = [180° – (80° + 30°)]
∠R = 180° – 110° = 70°
Now, in ∆ABC
∠A = ∠M – 80°, ∠B = ∠N = 30°
and ∠C = ∠R = 70°
∆ABC ~ ∆MNR (AAA or AA axiom)

Question 2.
Solution:
In the given figure, ∆ODC ~ ∆OBA and ∠BOC =115°, ∠CDO = 70°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 2.1
To find :
(i) ∠DOC
(ii) ∠DCO
(iii) ∠OAB
(iv) ∠OBA
∆ODC ~ ∆OBA
∠D = ∠B = 70°
∠C = ∠A
∠COD = ∠AOB
(i) But ∠DOC + ∠BOC = 180° (Linear pair)
⇒ ∠DOC + 115°= 180°
⇒ ∠DOC = 180° – 115° = 65°
(ii) ∠DOC + ∠CDO + ∠DCO = 180° (Angles of a triangle)
⇒ 65° + 70° + ∠DCO = 180°
⇒ 135° + ∠DCO = 180°
⇒ ∠DCO = 180° – 135°
∠DCO = 45°
(iii) ∠AOB = ∠DOC = 65° (vertically opposite angles)
∠OAB = ∠DCO = 45° (∆ODC ~ ∆OBA)
(iv) ∠OBA = ∠CDO = 70° (∆ODC ~ ∆OBA)

Question 3.
Solution:
In the given figure, ∆OAB ~ ∆OCD
AB = 8 cm, BO = 6.4 cm OC = 3.5 cm, CD = 5 cm
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 3.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 3.2

Question 4.
Solution:
Given : In the given figure,
∠ADE = ∠B
To prove:
(i) ∆ADE ~ ∆ABC
(ii) If AD = 3.8 cm, AE = 3.6 cm, BE = 2.1 cm and BC = 4.2 cm, find DE
Proof: (i) In ∆ADE and ∆ABC
∠ADE = ∠B (given)
∠A = ∠A (common)
∆ADE ~ ∆ABC (AA axiom)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 4.1

Question 5.
Solution:
∆ABC ~ ∆PQR,
PQ = 12 cm
To find AB.
Perimeter of ∆ABC = AB + BC + CA = 32 cm
Perimeter of ∆PQR = PQ + QR + RP = 24 cm
Now,
∆ABC ~ ∆PQR
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 5.1

Question 6.
Solution:
∆ABC ~ ∆DEF
BC = 9.1 cm, EF = 6.5 cm
Perimeter of ∆DEF = 25 cm
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 6.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 6.2

Question 7.
Solution:
Given : In the given figure,
∠CAB = 90° and AD ⊥ BC
To prove : ∆BDA ~ ∆BAC
If AC = 75 cm, AB = 1 m or 100 cm,
BC = 1.25 m or 125 cm
Find AD.
∆BDA ~ ∆BAC (corresponding sides and proportional)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 7.1

Question 8.
Solution:
In the given figure,
∠ABC = 90°, BD ⊥ AC.
AB = 5.7 cm, BD = 3.8 cm, CD = 5.4 cm
To find BC,
In ∆ABC and ∆BDC,
∠ABC = ∠BDC (each 90°)
∠BCA = ∠BCD (common)
∆ABC ~ ∆BDC (AA axiom)
Corresponding sides are proportional
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 8.1

Question 9.
Solution:
In the given figure, ”
∠ABC = 90°, BD ⊥ AC
BD = 8 cm, AD = 4cm
To find CD,
Let CD = x
Now in ∆DBC and ∆BDA
∠BDC = ∠BDA (each 90°)
∠C = ∠ABD
∆DBC ~ ∆BDA
Sides are proportional
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 9.1

Question 10.
Solution:
In ∆ABC, P and Q are points on the sides AB and AC respectively such that
AP = 2 cm, PB = 4 cm, AQ = 3 cm and QC = 6 cm.
To prove : BC = 3 PQ
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 10.1
BC = 3 PQ
Hence proved.

Question 11.
Solution:
Given: ABCD is a parallelogram.
E is a point on BC and diagonal BD intersects AE at F.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 11.1
To prove : AF x FB = EF x FD
Proof: In ∆AFD and ∆BFE
∠AFD = ∠BFE (vertically opposite angles)
∠ADF = ∠FBE (alternate angles)
∆AFD ~ ∆BFE (AA axiom)
AFEF = FDFB
By cross multiplication,
⇒ AF x FB = EF x FD
Hence proved.

Question 12.
Solution:
Given : In the given figure,
DB ⊥ BC, DE ⊥ AB and AC ⊥ BC
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 12.1

Question 13.
Solution:
In ∆ABC and ∆DEF
AC is stick and BC is its shadow.
DF is the tower and EF is its shadow
AC = 7.5 m, BC = 5 m EF = 24 m,
let DF = x m
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 13.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 13.2

Question 14.
Solution:
Given : In isosceles ∆ABC,
CA = CB, base AB and BA are produced in P and Q such that
AP x BQ = AC²
To prove : ∆ACP ~ ∆BCQ
Proof: In ∆ABC,
CA = CB
∠CAB = ∠CBA (Angles opposite to equal sides)
⇒ 180° – ∠CAB = 180° – ∠CBA (Subtracting each from 180°)
⇒ ∠CAP = ∠CBQ
AP x BQ = AC² (given)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 14.1

Question 15.
Solution:
Given : In the given figure, ∠1 = ∠2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 15.1

Question 16.
Solution:
Given : In quadrilateral ABCD,
AD = BC
P, Q, R and S are midpoints of AB, AC, CD and BD respectively.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 16.1
To proof : PQRS is a rhombus.
Proof: In ∆ABC,
P and Q are the midpoints of sides AB and AC respectively.
PQ || BC ……(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 16.2

Question 17.
Solution:
In the given circle, two chords AB and CD intersect each other at P inside the circle.
To prove :
(a) ∆PAC ~ ∆PDB
(b) PA . PB = PC . PD
Proof:
(a) In ∆PAC and ∆PDB
∠APC = ∠BPD (Vertically opposite angles)
∠A = ∠D (Angles in the same segment)
∆PAC ~ ∆PDB (AA axiom)
PAPD = PCPB
⇒ PA x PB = PC x PD
Hence proved.

Question 18.
Solution:
In a circle, two chords AB and CD intersect each other at the point P outside the circle.
AC and BD are joined.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 18.1
To prove :
(a) ∆PAC ~ ∆PDB
(b) PA . PB = PC . PD
Proof: In the circle, quadrilateral ABDC is a cyclic.
Ext. ∠PAC = ∠D
Now, in ∆PDB and ∆PAC
∠P = ∠P (common)
∠PAC = ∠D (proved)
∆PDB ~ ∆PAC (AA axiom)
or ∆PAC ~ ∆PBD
PAPD = PCPB
⇒ PA . PB = PC . PD
Hence proved

Question 19.
Solution:
Given : In right ∆ABC, ∠B = 90°
D is a point on hypotenuse AC such that
BD ⊥ AC and DP ⊥ AB and DQ ⊥ BC.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4B 19.1
To prove :
(a) DQ² = DP . QC
(b) DP² = DQ . AP
Proof: AB ⊥ BC and DQ ⊥ BC
AB || DQ
DP ⊥ AB
DP || BC
Now, AB or PB || DQ and BC or BQ || DP BQDP is a rectangle
BQ = DP and BP = DQ
Now, in right ∆BQD
∠1 + ∠2 = 90° …..(i)
Similarly in rt. ∆DQC,
∠3 + ∠4 = 90° (DQ ⊥ BC) …(ii)
and in right ∆BDC,
∠2 + ∠3 = 90° …(iii)
∠BDC = 90° (BD ⊥ AC)
From (i) and (ii),
∠1 = ∠3
and from (ii) and (iii),
∠2 = ∠4
Now, in ∆BQD and ∆DQC
∠1 = ∠3
∠2 = ∠4 (proved)
∆BQD ~ ∆DQC (AA axiom)
BQDQ = DQQC
⇒ DQ² = BQ x QC
⇒ DQ² = DP x QC
(b) Similarly, we can prove that
∆PDA ~ ∆PBD
PDPB = APDP
⇒ DP² = BP x AP
⇒ DP² = DQ . AP (BP = DQ)
Hence proved.

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.