RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles Ex 4D

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4D Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4D Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4D Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameTriangles
Exercise4D
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles EX 4D

Question 1.
Solution:
For the given triangle to be right-angled, the sum of the squares of the two smaller sides must be equal to the square of the largest side.
(i) 9 cm, 16 cm, 18 cm
Longest side = 18
Now (18)² = 324
and (9)² + (16)² = 81 + 256 = 337
324 ≠ 337
It is not a right triangle.
(ii) 1 cm, 24 cm, 25 cm
Here longest side = 25 cm
(25)² = 625
and (7)² x (24)² = 49 + 576 = 625
625 = 625
It is a right triangle
(iii) 1.4 cm, 4.8 cm, 5 cm
Here longest side = 5 cm
(5)² = 25
and (1.4)² + (4.8)² = 1.96 + 23.04 = 25.00 = 25
25 = 25
It is a right triangle
(iv) 1.6 cm, 3.8 cm, 4 cm
Here longest side = 4 cm
(4 )² = 16
and (1.6)² + (3.8)² = 2.56 + 14.44 = 17.00 = 17
16 ≠ 17
It is not a right triangle
(v) (a- 1) cm, 2√a cm, (a + 1) cm
Here longest side = (a + 1) cm
(a + 1)² = a² + 2a + 1
and (a – 1)² + (2 √a )² = a² – 2a + 1 + 4a = a² + 2a + 1
a² + 2a + 1 = a² + 2a + 1
It is a right triangle.

Question 2.
Solution:
A man goes 80 m from O to east side and reaches A, then he goes 150 m due north from A and reaches B.
Join OB.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 2.1
In right ∆OAB,
OB² = OA²+² (Pythagoras Theorem) = (80)² + (150)² = 6400 + 22500 = 28900
⇒ OB = √28900 = 170
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 2.2
He is 170 m away from the starting point.

Question 3.
Solution:
A man goes 10 m due south from O and reaches A and then 24 m due west from A and reaches B.
Join OB.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 3.1

Question 4.
Solution:
Length of a ladder = 13 m
Height of the window = 12 m
Distance between the foot of the ladder and building.
In the figures,
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 4.1
AB is ladder, A is window of building AC
AB² = AC² + BC² (Pythagoras Theorem)
⇒ (13)² = (12)² + x²
⇒ 169 = 144 + x²
⇒ x² = 169 – 144 = 25 = (5)²
x = 5
Hence, distance between foot of ladder and building = 5 m.

Question 5.
Solution:
Let length of ladder AB = x m
Height of window AC = 20 m
and distance between the foot of the ladder and the building (BC) = 15 m
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 5.1
AB² = AC² + BC² (Pythagoras Theorem)
⇒ x² = 20² + 15² = 400 + 225 = 625 = (25)²
x = 25
Length of ladder = 25 m

Question 6.
Solution:
Height of first pole AB = 9 m
and of second pole CD = 14 m
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 6.1
Let distance between their tops CA = x m
From A, draw AE || BD meeting CD at E.
Then EA = DB = 12 m CE = CD – ED = CD – AB = 14-9 = 5 m
In right ∆AEC,
AC² = AE² + CE² = 122 + 52 = 144 + 25 = 169 = (13)²
AC = 13
Distance between their tops = 13 m

Question 7.
Solution:
Height of the pole AB = 18 m
and length of wire AC = 24 m
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 7.1
Distance between the base of the pole and other end of the wire
BC = x m (suppose)
In right ∆ABC,
AC² = AB² + BC² (Pythagoras Theorem)
(24)² = (18)² + x²
⇒ 576 = 324 + x²
⇒ x² = 576 – 324 = 252
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 7.2

Question 8.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 8.1
Solution:
In ∆PQR, O is a point in it such that
OP = 6 cm, OR = 8 cm and ∠POR = 90°
PQ = 24 cm, QR = 26 cm
To prove : ∆PQR is a right angled.
In ∆POR, ∠O = 90°
PR² = PO² + OR² = (6)² + (8)² = 36 + 64 = 100 = (10)²
PR = 10
Greatest side QR is 26 cm
QR² = (26)² = 676
and PQ² + PR² = (24)² + (10)² = 576 + 100 = 676
676 = 676
QR² = PQ² + PR²
∆PQR is a right angled triangle and right angle at P.

Question 9.
Solution:
In isosceles ∆ABC, AB = AC = 13 cm
AL is altitude from A to BC
and AL = 5 cm
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 9.1
Now, in right ∆ALB
AB² = AL² + BL²
(13)² = (5)² + BL²
⇒ 169 = 25 + BL²
⇒ BL² = 169 – 25 = 144 = (12)²
BL = 12 cm
L is mid point of BC
BC = 2 x BC = 2 x 12 = 24 cm

Question 10.
Solution:
In an isosceles ∆ABC in which
AB = AC = 2a units, BC = a units
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 10.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 10.2

Question 11.
Solution:
∆ABC is an equilateral triangle
and AB = BC = CA = 2a
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 11.1
AD ⊥ BC
D is mid point of BC
BD = DC = 12 BC
= 12 x 2a = a
Now, in right ∆ADB,
AB² = AD² + BD² (Pythagoras Theorem)
(2a)² = AD² + a²
⇒ 4a² – a² = AD²
⇒ AD² = 3a² = (√3 a)²
AD = √3 a = a√3 units

Question 12.
Solution:
∆ABC is an equilateral triangle in which
AB = BC = CA = 12 cm
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 12.1
AD ⊥ BC which bisects BC at D
BD = DC = 12 BC = 12 x 12 = 6cm
Now, in right ∆ADB,
AB² = AD² + BD²
⇒ (12)² = AD² + (6)²
⇒ 144 = AD² + 36
AD² = 144 – 36 = 108
AD = √108 = √(36 x 3) = 6√3 cm

Question 13.
Solution:
Let ABCD is a rectangle in which adjacent sides.
AB = 30 cm and BC = 16 cm
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 13.1
AC is its diagonal.
In right ∆ABC,
AC² = AB² + BC² (Pythagoras Theorem)
= (30)² + (16)² = 900 + 256 = 1156 = (34)²
Diagonal AC = 34 cm

Question 14.
Solution:
ABCD is a rhombus
Its diagonals AC and BD bisect each other at O.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 14.1
AO = OC = 12 AC.
and BO = OD = 12 BD
BD = 24 cm and AC = 10 cm
BO = 12 x BD = 12 x 24 = 12 cm
AO = 12 x AC = 12 x 10 = 5 cm
Now, in right ∆AOB,
AB² = AO² + BO² = (5)² + (12)² = 144 + 25 = 169 = (13)²
AB = 13
Hence, each side of rhombus = 13 cm

Question 15.
Solution:
Given : In ∆ABC, AC > AB.
D is the mid point of BC and AE ⊥ BC.
AD is joined.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 15.1
To prove: AB² = AD² – BC x DE + 14 BC2
Proof: In ∆AEB, ∠E = 90°
AB² = AE² + BE² …..(i) (Pythagoras Theorem)
In ∆AED, ∠E = 90°
AD² = AE² + DE²
⇒ AE² = AD² – DE² …..(ii)
Now, substitute eq. (ii) in eq. (i)
AB² = AE² + BE²
AB² = AD² – DE² + BE² [from (ii)]
AB² = (AD² – DE²) + (BD – DE)² [BE = BD – DE²]
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 15.2

Question 16.
Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 16.1

Question 17.
Solution:
Given : In ∆ABC, D is the mid point of BC, AE ⊥ BC,
BC = a, AC = b, AB = c, ED = x, AD =p and AE =
AD is joined.
To prove :
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 17.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 17.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 17.3

Question 18.
Solution:
Given : In ∆ABC, AB =AC
BC is produced to D and AD is joined.
To prove : (AD² – AC²) = BD x CD
Construction : Draw AE ⊥ BC.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 18.1
Proof: In ∆ABC,
AB = AC and AE ⊥ BC
BE = EC
Now, in right ∆AED, ∠E = 90°
AD² = AE² + ED² …..(i)
and in right ∆AEC, ∠E = 90°
AC² = AE² + EC² …..(ii)
Now, subtracting (i) and (ii),
AD² – AC² = (AE² + ED²) – (AE² + EC²)
= AE² + ED² – AE² – EC²
= ED² – EC²
= (ED + EC) (ED – EC) (BE = EC proved above)
= BD x CD = BD x CD
AD² – AC² = BD x CD
Hence proved.

Question 19.
Solution:
Given : In ∆ABC, AB = BC and ∠ABC = 90°
∆ACD and ∆ABE are similar to each other.
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 19.1
To prove : Ratio between area ∆ABE and area ∆ACD.
Proof: Let AB = BC = x
Now, in right ∆ABC,
⇒ AC² = AB² + BC² = AB² + AB² = 2AB² = 2x²
∆ABE and ∆ACD are similar
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 19.2
Ratio between the areas of ∆ABE and ∆ACD = 1 : 2

Question 20.
Solution:
An aeroplane flies from airport to north at the speed of 1000 km/hr.
Another aeroplane flies from the airport to west at the speed of 1200 km/hr.
Period = 112 hours
Distance covered by the first plane in 112 hours = 1000 x 32 km = 1500 km
and distance covered by another plane in 112 hours = 1200 x 32 km = 1800 km
At present, the distance between them
AB² = (BO)² + (AO)²
= (1800)² + (1500)²
= 3240000 + 2250000
= 5490000
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 20.1

Question 21.
Solution:
Given : In ∆ABC,
D is the mid point of BC and AL ⊥ BC
AD is joined.
To prove:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 21.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 21.2
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 21.3
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 21.4

Question 22.
Solution:
AM is rod and BC is string out of rod.
In ∆BMC,
BC² = BM² + CM² = (1.8)² + (2.4)²
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 22.1
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 4 Triangles 4D 22.2

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.