RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameTrigonometric Identities
Exercise7
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities

Question 1.
Solution:
(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 1.1

(ii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 1.2

(iii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 1.3

(iv)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 1.4

(v)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 1.5

(vi)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 1.6

Question 2.
Solution:
(i)  LHS = cos81° – sin9°
= cos(90° -9°)- sin9° = sin9° – sin9°
= 0 = RHS

(ii) LHS = tan71° – cot19°
=tan(90° – 19°) – cot19° =cot19° – cot19°
=0 = RHS

(iii) LHS = cosec80° – sec10°
= cosec(90° – 10°) – sec(10°)
= sec10° – sec10° = 0
= RHS

(iv) LHS = cosec72° − tan18°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 2.7

(v) LHS = cos75° + cos15°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 2.1

(vi) LHS = tan66° − cot24°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 2.2

(vii) LHS = sin48° + sin42°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 2.3

(viii) LHS = cos57° − sin33°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 2.4

(ix) LHS = (sin 65° + cos 25°)(sin 65° − cos 25°)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 2.5

More Resources

Question 3.
Solution:
(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 3.1

(ii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 3.2

(iii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 3.3

(iv)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 3.4

(v)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 3.5

(vi)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 3.6

Question 4.
Solution:
(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 4.1

(ii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 4.2

(iii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 4.3

(iv)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 4.4

(v)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 4.5

Question 5.
Solution:
(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.1

(ii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.2

(iii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.3

(iv)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.4

(v)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.5

(vi)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.6

(vii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 5.7

Question 6.
Solution:
(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 6.1

(ii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 6.2

(iii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 6.3

(iv)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 6.4

(v)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 6.5

Question 7.
Solution:
(i)  LHS = sin (70° + θ) − cos (20° − θ)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 7.1

(ii)  LHS = tan (55° − θ) − cot (35° + θ)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 7.2

(iii)  LHS = cosec (67° + θ) − sec (23° − θ)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 7.3

(iv)  LHS = cosec (65 °+ θ)  sec  (25° −  θ) − tan (55° − θ) + cot (35° + θ)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 7.4

(v)  LHS = sin (50° + θ ) − cos (40° − θ) + tan 1° tan 10° tan 80° tan 89°
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 7.5

Question 8.
Solution:
(i)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 8.1

(ii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 8.2

(iii)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 8.3

(iv)
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 8.4

Question 9.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 9.1

Question 10.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 10.1

Question 11.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 11.1

Question 12.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 12.1

Question 13.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 13.1

Question 14.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 14.1

Question 15.

Solution:
RS Aggarwal Solutions Class 10 Chapter 7 Trigonometric Identities 15.1

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class10

All Subject NCERT Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.