RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Exercise 3A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Exercise 3A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Exercise 3A pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Exercise 3A book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 3
Chapter NameWhole Numbers
Exercise3A
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Class 6 Chapter 3 Whole Numbers Ex 3A Download PDF

Question 1.
Solution:
After 30999, three whole numbers will be
30999 + 1 = 31000
31000 + 1 = 31001
31001 + 1 = 31002
i.e., 31000, 31001 and 31002

Question 2.
Solution:
Before 10001, three whole numbers will be 10001 – 1 = 10000
10000 – 1 = 9999
9999 – 1 = 9998
i.e., 10000, 9999, 9998

Question 3.
Solution:
Between 1032 and 1209, whole number are 1209 – 1031
= 178

Question 4.
Solution:
The smallest whole number is 0

Question 5.
Solution:
The successor of
(i) 2540801 is 2540801 + 1 = 2540802
(ii) 9999 is 9999 + 1 = 10000
(iii) 50904 is 50904 + 1 = 50905
(iv) 61639 is 61639 + 1 = 61640
(v) 687890 is 687890 + 1 = 687891
(vi) 5386700 is 5386700 + 1 = 5386701
(vii) 6475999 is 6475999 + 1 = 6476000
(viii) 9999999 is 9999999 + 1 = 10000000

Question 6.
Solution:
Predecessor of
(i) 97 is 97 – 1 = 96
(ii) 10000 is 10000 – 1 = 9999
(iii) 36900 is 36900 – 1 = 36899
(iv) 7684320 is 7684320 – 1 = 7684319
(v) 1566391 is 1566391 – 1 = 1566390
(vi) 2456800 is 2456800 – 1 = 2456799
(vii) 100000 is 100000 – 1 = 99999
(viii) 1000000 is 1000000 – 1 = 999999

Question 7.
Solution:
Three consecutive whole numbers just preceding 7510001 are (7510001 – 1), (7510001 – 2), (7510001 – 3)
i.e. 7510000, 7509999, 7509998.

Question 8.
Solution:
(i) Zero is not a natural number. (F)
(ii) Zero is the smallest whole number (T)
(iii) No, it is false, as zero is not a natural number but it is a whole number.
(iv) Yes, it is true, as set of natural numbers is a subset of whole numbers.
(v) False, zero is the smallest whole number.
(vi) The natural number 1 has no predecessor as 0 is the predecessor of 1 (T)
Which is not a natural number
(vii) The whole number 1 has no predecessor (F)
Predecessor of 1 is 0 which is a whole number
(viii) The whole number 0 has no predecessor (T)
(ix) The predecessor of a two-digit number is never a single-digit number (F)
As predecessor of two digit number say 99 is 99 – 1 = 98
Which is also a two-digit number and of 10 is 10 – 1 = 9
which is single-digit number
(x) The successor of a two-digit number is always a two-digit number (F)
The successor of a two-digit number 99 is 99 + 1 = 100 which is a three digit number
(xi) 500 is the predecessor of 499 (F)
As predecessor of 499 is 499 – 1 = 498 not 500 as 500 is the successor of 499
(xii) 7000 is the successor of 6999 (T)

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 6 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

All Subject NCERT Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *