RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4A pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4A book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameIntegers
Exercise4A
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Class 6 Chapter 4 Integers Ex 4A Download PDF

Question 1.
Solution:
(i) A decrease of 8
(ii) A gain of Rs. 7
(iii) Loosing a weight of 5 kg
(iv) 10 km below sea level
(v) 5°C above the freezing point
(vi) A withdrawal of Rs. 100
(vii) Spending Rs. 500
(viii) Going 6 m to the west
(ix) – 24
(x) 34

Question 2.
Solution:
(i) + Rs. 600
(ii) – Rs. 800
(iii) – 7°C
(iv) – 9
(v) + 2 km
(vi) – 3 km
(vii) + Rs. 200
(viii) – Rs. 300

Question 3.
Solution:
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 4 Integers Ex 4A 3.1

Question 4.
Solution:
(i) 0
(ii) – 3
(iii) 2
(iv) 8
(v) – 365
(vi) 8

Question 5.
Solution:
(i) – 7
(ii) – 1
(iii) – 27
(iv) – 26
(v) – 603
(vi) – 777

Question 6.
Solution:
(i) The integers between 0 and 6 are
1, 2, 3, 4, 5.
(ii) The integers between – 5 and 0 are
– 4, – 3, – 2, – 1.
(iii) The integers between – 3 and 3 are
– 2, – 1, 0, 1, 2.
(iv) The integer between – 7 and – 5 is – 6.

Question 7.
Solution:
(i) 0 < 7
(ii) 0 > – 3
(iii) – 5 < – 2
(iv) – 15 < 13
(v) – 231 < – 132
(vi) – 6 < 6

Question 8.
Solution:
(i) – 7, – 2, 0, 5, 8
(ii) – 100, – 23, – 6, – 1, 0, 12
(iii) – 501, – 363, – 17, 15, 165
(iv) – 106, – 81, – 16, – 2, 0, 16, 21.

Question 9.
Solution:
(i) 36, 7, 0, – 3, – 9, – 132
(ii) 51, 0, – 2, – 8, – 53
(iii) 36, 0, – 5, – 71, – 81
(iv) 413, 102, – 7, – 365, – 515.

Question 10.
Solution:
(i) We want to write an integer 4 more than 6. So, we start from 6 and proceed 4 steps to the right to obtain 10, as shown below:
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 4 Integers Ex 4A 10.1
∴ 4 more than 6 is 10.
(ii) We want to write an integer 5 more than – 6. So, we start from – 6 and proceed 5 steps to the right to obtain – 1, as shown below :
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 4 Integers Ex 4A 10.2
∴ 5 more than – 6 is – 1.
(iii) We want to write an integer 6 less than 2. So we start from 2 and come back to the left by 6 steps to obtain – 4, as shown below:
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 4 Integers Ex 4A 10.3
∴ 6 less than 2 is – 4.
(iv) We want to write an integer 2 less than – 3. So we start from – 3 and come back to the left by 2 steps to obtain – 5, as shown below :
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 4 Integers Ex 4A 10.4
∴ 2 less than – 3 is – 5.

Question 11.
Solution:
(i) False, as zero is greater than every negative integer.
(ii) False, as zero is an integer.
(iii) True, as zero is neither positive nor negative.
(iv) False, as – 10 is to the left of – 6 on a number line.
(v) False, as absolute value of an integer is always equal to the integer.
(vi) True, as 0 is to right of every negative integer, on a number line.
(vii) False, as every natural number is positive. False, the successor is – 186
(viii) False, the predecessor is – 216

Question 12.
Solution:
(i) | – 9 | = 9
(ii) | 36 | = 36
(iii) | 0 | = 0
(iv) | 15 | = 15
(v) – | – 3 | = – 3
(vi) 7 + | – 3 | = 7 + 3 = 10
(vii) |7 – 4| = | 3 | = 3
(viii) 8 – | – 7| = 8 – 7 = 1

Question 13.
Solution:
The required integers are – 6, – 5, – 4, – 3, – 2.
The required integers are – 21, – 22, – 23, – 24, – 25.
The required integers are – 21, – 22, – 23, – 24, – 25.

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 6 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

All Subject NCERT Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *