RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4C

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4C for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4C pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 4 Integers Exercise 4C book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameIntegers
Exercise4C
CategoryRS Aggarwal Solutions

RS Aggarwal Class 6 Chapter 4 Integers Ex 4C Download PDF

Question 1.
Solution:
(i) We have : – 34 – 18 = – 52
(ii) We have : 25 – ( – 15) = 25 + 15 = 40
(iii) We have : – 43 – ( – 28) = – 43 + 28 = – 15
(iv) We have : ( – 37) – 68 = ( – 37) + ( – 68) = – 105
(v) We have : 0 – 219 = 0 + ( – 219) = – 219
(vi) We have : 0 – ( – 92) = 0 + 92 = 92
(vii) We have : – 250 – ( – 135) = ( – 250) + 135 = – 115
(viii) We have : – 287 – ( – 2768) = ( – 287) + 2768 = 2481
(ix) We have: – 271 – 6240 = ( – 271) + ( – 6240) = – 6511
(x) We have : 6250 – ( – 3012) = 6250 + 3012 = 9262

Question 2.
Solution:
The sum of – 1050 and 813.
= ( – 1050) + 813 = – 237
Required number = – 23 – ( – 237)
= ( – 23) + 237 = 214

Question 3.
Solution:
The sum of – 250 and 138
= ( – 250) + 138 = – 112
The sum of 136 and – 272
= 136 + ( – 272) = – 136
Required number = – 136 – ( – 112)
= ( – 136) + 112 = – 24

Question 4.
Solution:
The sum of 33 and – 47
= 33 + ( – 47)
= – 14
Required number = – 14 – ( – 84)
= ( – 14) + 84
= 70

Question 5.
Solution:
The difference of – 8 and – 68
= – 8 – ( – 68)
= ( – 8) + 68 = 60
Required sum = 60 + ( – 36)
= 24

Question 6.
Solution:
(i) We have :
[37 – ( – 8)] + [11 – ( – 30)]
= (37 + 8) + (11 + 30)
= 45 + 41
= 86
(ii) [ – 13 – ( – 17)] + [ – 22 – ( – 40)]
= ( – 13 + 17)+ ( – 22 + 40)
= 4 + 18
= 22

Question 7.
Solution:
We have :
34 – ( – 72) = 34 + 72 = 106 and ( – 72) – 34 = ( – 72) + ( – 34)
= – 106
Clearly, 34 – ( – 72) and ( – 72) – 34 are not equal.

Question 8.
Solution:
The sum of two integers = – 13
One number =170
The other number = – 13 – 170
= ( – 13) + ( – 170)
= – 183

Question 9.
Solution:
The sum of two integers = 65
One number = – 47
The other number = 65 – ( – 47)
= 65 + 47
= 112

Question 10.
Solution:
(i) True
(ii) True
(iii) The given statement is
– 14 > – 8 – ( – 7)
– 14 > – 8 + 7 .
– 14 > – 1 which is not true.
(iv) The given statement is – 5 – 2 > – 8
( – 5) + ( – 2) > – 8
– 7 > – 8 which is true
The given statement is true.
(v) The given statement is ( – 7) – 3 = ( – 3) – ( – 7)
( – 7) + ( – 3) = ( – 3) + 7
– 10 = 4
which is not true.
The given statement is false.

Question 11.
Solution:
The vertical distance between A and B = Distance of point A above sea level + distance of point B below sea level.
= 5700 m + 39600 m
= 45300 m.
The required distance between A and B
= 45300 metres.

Question 12.
Solution:
Temperature at 6 p.m. = 1°C
Temperature at mid-night = – 4°C
Required temperature fall = 1°C – ( – 4° C)
= 1°C + 4°C
= 5°C.

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 6 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

All Subject NCERT Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.