RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCER
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 10
Chapter NamePercentage
ExerciseCCE Test Paper

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper Download PDF

Question 1.
Solution:
We have :
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 1

Question 2.
Solution:
(i) Let x% of 1 kg be 125 g
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 3

Question 3.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 4

Question 4.
Solution:
(i) Let x be the required number.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 5

Question 5.
Solution:
Let x be the number
The number is increased by 10%
Increased number = 110% of x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 6
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 7

Question 6.
Solution:
The present value of the machine = ₹ 10000
The decrease in its value after the 1 st year = 10% of ₹ 10000
10100 x 10000 = ₹ 1000
The depreciated value of the machine after the 1 st year = ₹ (10000 – 1000) = ₹ 9000
The decrease in its value after th 2nd year = 10% of ₹ 9000
10100 x 9000 = 900
The depreciated value of the machine after the 2nd year = ₹ (9000 – 900) = ₹ 8100
Hence, the value of the machine after two years will be ₹ 8100.

Question 7.
Solution:
The present population of the town = 16000
Increase in population after 1 year = 5% of 16000
= (5100 x 16000) = 800
Thus, population after one year = 16000 + 800 = 16800
Increase in population after 2 years = 5% of 16800
= 5100 x 16800 = 840
Population after two years = 16800 + 840 = 17640
Hence, the population of the town after two years will be 17,640.

Question 8.
Solution:
Let us assume that the original price of the tea set is Increase in price = 5%
So, value increased on the tea set = 5% of ₹ x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 8
Hence, the original price of the tea set is ₹ 420.

Mark (✓) against the correct answer in each of the following :
Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 9

Question 10.
Solution:
(c) 12
Given that x% of 75 = 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 10

Question 11.
Solution:
(c) 25
Let the number be x. Then, we have:
120% of x = increased number
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 11

Question 12.
Solution:
(d) 180
Let the required number be x.
Then, we have :
5% of x = 9
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 12

Question 13.
Solution:
(a) 60
Let the number be x According to question, we get:
(35 % of x) + 39 = x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 13
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 14

Question 14.
Solution:
(c) 500
Let x be the maximum marks Pass marks = (160 + 20) = 180
36 % of x = 180
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 15

Question 15.
Solution:
(i) 3 : 4 = (75) %
Explanation:
3 : 4 = 34
= (34 x 100) %
= (3 x 25)% = 75%
(ii) 0.75 = (75)%
Explanation : (0.75 x 100)% = 75%
(iii) 6% = 0.06 (express in decimals)
Explanation :
6% = 6100 = 0.06
(iv) If x decreased by 40% gives 135, then x = 225
Explanation :
Let the number be x.
According to question, we have :
x – 40% of x = 135
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 16

Question 16.
Solution:
(i) True (T)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 17

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *