RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 10
Chapter NamePercentage
Exercise10B

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 10 Percentage Ex 10B Download PDF

Question 1.
Solution:
Rupesh seemed 495 marks out of 750
Percentage of marks = 495750 x 100 = 66%

Question 2.
Solution:
Monthly salary = Rs. 15625
Increase = 12%
Amount of increase = 15625×12100 = Rs. 1875
New salary = Rs. 15625 + Rs. 1875 = Rs. 17500

Question 3.
Solution:
Excise duty in the beginning = Rs. 950
Reduced duty = Rs. 760
Reduction = Rs. 950 – Rs. 760 = Rs. 190
Reduction percent = 190×100950 = 20%

Question 4.
Solution:
Let x be the total cost of the T.V
96% of x = 10464
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 1
Total cost of T.V = Rs. 10900

Question 5.
Solution:
Let number of students = x
In a school boys = 70%
girls = 100 – 70 = 30%
Now 30% of x = 504
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 2
Number of boys = 1680 – 504 = 1176
and number of total students = 1680

Question 6.
Solution:
Copper required = 69 kg
copper in ore = 12%
Let quantity of ore = x kg
12% of x = 69
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 3
Quantity of ore = 575kg

Question 7.
Solution:
Pass marks = 36%
A students gets marks = 123
But failed by 39 marks
Pass marks = 123 + 39 = 162
Now, 36% of maximum marks = 162
Maximum marks = 162×10036 = 450 marks

Question 8.
Solution:
Let number of apples = x
Number of apples sold = 40% of x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 4
Hence number of apples = 700

Question 9.
Solution:
Let total number of examinees = x
the numbers of examinees who passed = 72% of x
= xx72100
= 18×25
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 5

Question 10.
Solution:
Let the gross value of moped = x
Amount of commission = 5% of x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 6

Question 11.
Solution:
Total gunpowder = 8 kg
Amount of nitre = 75%
amount of sulphur = 10%
Rest of powder which is charcoal = 100 – (75 + 10) = 100 – 85 = 15 = 15%
Amount of charcoal = 8 x 15100 = 120100
= 65 kg = 1 kg 200 grams = 1.2 kg

Question 12.
Solution:
Quantity of chalk = 1 kg or 1000 g
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 7

Question 13.
Solution:
Let total number of days on which the
school open = x
and Sonal’s attendance = 75%
x x 75% = 219
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 8
No. of days on which was school open = 292 days

Question 14.
Solution:
Rate of commission = 3%
Amount of commission = Rs. 42660
Let value of property = x
then 3% of x = 42660
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 9

Question 15.
Solution:
Total votes of the constituency = 60000
Votes polled = 80% of total votes
= 80100 x 60000 = 48000
Votes polled in favour of A = 60% of polled votes
= 60100 x 48000 = 28800
Votes polled in favour of B = 48000 – 28800 = 19200

Question 16.
Solution:
Let original price of shirt = Rs. x
Discount = 12%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 10
Original price of shirt = Rs. 1350

Question 17.
Solution:
Let original price of sweater = x
Rate of increase = 8%
Increased price = x + 8% of x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 11
Hence, original price of sweater = Rs. 1450

Question 18.
Solution:
Let total income = x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 13

Question 19.
Solution:
Let the given number = 100
Then increase % = 20%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 14
Decrease = 100 – 96 = 4
Decrease per cent = 4%

Question 20.
Solution:
Let original salary of the officer = Rs. 100
Increase = 20%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 15
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 16

Question 21.
Solution:
Rate of commission = 2% on first Rs. 200000
1 % on next Rs. 200000 and 0.5% on remaining price
Sale price of property = Rs.200000 + 200000 +140000 = Rs. 540000
Now commission earned by the
= Rs. 200000 x 2% + Rs. 200000 x 1% + 140000 x 0.5%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 17

Question 22.
Solution:
Let Akhil’s income = Rs. 100
Then income of Nikhil’s will be = Rs. 100 – 20 = Rs. 80
Amount which is more than that of Akhil’s = 100 – 80 = Rs. 20
% age = 20×10080 = 25%

Question 23.
Solution:
Let income of Mr Thomas = Rs. 100
then income of John = Rs. 100 + 20 = Rs. 120
Income of Mr Thomas is less than John = Rs. 120 – 100 = Rs. 20
% age = 20×100120
= 503 = 1623 %

Question 24.
Solution:
Present value of machine = Rs. 387000
Rate of depreciation = 10%
Let 1 year ago the value of machine was = x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 18
1 year ago, value of machine = Rs. 430000

Question 25.
Solution:
Present value of car = Rs. 450000
Rate of decreasing of value = 20%
Value after 2 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 19

Question 26.
Solution:
Present population = 60000
Rate of increase = 10%
Increased population after 2 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 20

Question 27.
Solution:
Let the price of sugar = Rs. 100
and consumption = 100 kg.
Increase price of 100 kg = Rs. 100 + 25 = Rs. 125
Now increased amount on 100 kg = Rs. 125
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage Ex 10B 21

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.