RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 11
Chapter NameProfit and Loss
ExerciseCCE Test Paper

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper Download PDF

Question 1.
Solution:
SP of the chair = ₹ 1375
Gain% = 10
CP of the chair
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 1

Question 2.
Solution:
Let the cost of each pen be ₹ 1
CP of 10 pens = ₹ 10
SP of 10 pens = CP of 14 pens = ₹ 14
Gain = SP – CP = 14 – 10 = ₹ 4
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 2

Question 3.
Solution:
Let the cost price of the fan be ₹ x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 3

Question 4.
Solution:
Cost price of six lemons = ₹ 10
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 4

Question 5.
Solution:
SP of the bat = ₹ 486
Loss = 10%
CP of the bat
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 5

Mark (✓) against the correct answer in each of the following :
Question 6.
Solution:
(b) ₹ 85
SP of a football = ₹ 100
Gain = ₹ 15
Gain = SP – CP
⇒ 15 = 100 – CP
⇒ CP = ₹ (100 – 15)
⇒ CP = ₹ 85

Question 7.
Solution:
(c) 15.2%
Cost price of 12 bananas = ₹ 25
Cost price of one banana = ₹ 2512
Cost price of five bananas = 5 x 2512
= 12512 = 10.42
He shells five bananas at the cost (SP) of ₹ 12.
Gain = SP – CP = ₹ (12 – 10.42) = ₹ 1.58
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 6

Question 8.
Solution:
(c) ₹ 196
Let the cost price of the jug be ₹ x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 7
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 8

Question 9.
Solution:
(c) 6623 %
Let the cost price of each banana be ₹ 1
Cost price of three bananas = ₹ 3
SP of three bananas = CP of five bananas = ₹ 5
Gain = SP – CP = ₹ (5 – 3) = ₹ 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 9

Question 10.
Solution:
(i) Loss = (CP) – (SP).
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss CCE Test Paper 10

Question 11.
Solution:
(i) False
Gain or loss is always reckoned on the cost price.
(ii) True
(iii) True
(iv) True

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.