RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 11
Chapter NameProfit and Loss
Exercise11B

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B Download PDF

Question 1.
Solution:
(b)
C.P. = Rs. 80
S.P. = Rs. 100
Gain = S.P. – C.P. = Rs. 100 – 80 = Rs. 20
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 1

Question 2.
Solution:
(a)
C.P. = Rs. 120
S.P. = Rs. 105
Loss = C.P. – S.P. = Rs. 120 – 105 = Rs. 15
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 2

Question 3.
Solution:
(b)
S.P. = Rs. 100
Gain = Rs. 20
C.P. = S.P. – gain = Rs. 100 – 20 = Rs. 80
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 3

Question 4.
Solution:
(a)
S.P. = Rs. 198
Gain = 10%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 4

Question 5.
Solution:
(a)
First S.P. of jug = Rs. 144
Loss = 17 of C.P.
Let C.P. = x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 5

Question 6.
Solution:
(d)
First S.P. of a pen = Rs. 48
Loss = 20%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 6

Question 7.
Solution:
(a)
C.P. of 12 pencils = S.P. of 15 pencils = Re 1 (suppose)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 7

Question 8.
Solution:
(d)
Let CP of 4 toffees = SP of 3 toffee = Rs. 12
(LCM of 4, 3 = 12)
CP of 1 toffee = Rs. 124 = Rs. 3
SP of 1 toffee = Rs. 123 = 4
Gain = Rs. 4 – 3 = Re 1
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 8

Question 9.
Solution:
(c) SP of an article = Rs. 144
Loss% = 10%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 9

Question 10.
Solution:
(a)
CP of 6 lemons = Re 1
CP of 1 lemon = Re 16
SP of 4 lemons = Re 1
SP of 1 lemon = Re 14
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 10

Question 11.
Solution:
(d)
SP of chair = Rs. 720
Gain% = 20%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 11

Question 12.
Solution:
(c)
SP of stool = Rs. 630
Loss% = 10%
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 11 Profit and Loss Ex 11B 12

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.