RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 12
Chapter NameSimple Interest
Exercise12A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12A Download PDF

Question 1.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6400
Rate (r) = 6% p.a.
Time (t) = 2 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 1

Question 2.
Solution:
Principal (P) = Rs. 2650
Rate (r) = 8% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 2

Question 3.
Solution:
Principal (P) = Rs. 1500
Rate (r) = 12% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 3

Question 4.
Solution:
Principal (P) = Rs. 9600
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 4

Question 5.
Solution:
Principal (P) = Rs. 5000
Rate (r) = 9% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 5

Find the time when :
Question 6.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6400
S.I. = Rs. 1152
Rate (r) = 6% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 6

Question 7.
Solution:
Principal (P) = Rs. 9540
S.I. = Rs. 1908
Rate (r) = 8% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 7

Question 8.
Solution:
Amount (A) = Rs. 6450
Principal (P) = Rs. 5000
S.I. = A – P = Rs. (6450 – 5000) = Rs. 1450
Rate (r) = 12% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 8

Find the rate when :
Question 9.
Solution:
Principal (P) = Rs. 8250
S.I. = Rs. 1100
Time (t) = 2 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 9

Question 10.
Solution:
Principal (P) = Rs. 5200
S.I. = Rs. 975
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 10

Question 11.
Solution:
Principal (P) = Rs. 3560
Amount (A) = Rs. 4521.20
S.I. = A – P = Rs. 4521.20 – 3560 = Rs. 961.20
Time (t) = 3 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 11

Question 12.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6000
Rate (r) = 12% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 12

Question 13.
Solution:
Principal = Rs. 12600
Rate (A) = 15% p.a.
Time (t) = 3 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 13
Amount = P + S.I. = Rs. 12600 + Rs. 5670 = Rs. 18270
Amount paid in cash = Rs. 7070
Balance = Rs. 18270 – 7070 = Rs. 11200
Price of goat = Rs. 11200

Question 14.
Solution:
S.I. = Rs. 829.50
Rate (r) = 10% p.a.
Time (t) = 3 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 14

Question 15.
Solution:
Amount (A) = Rs. 3920
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 15

Question 16.
Solution:
Amount = Rs. 4491
Let principal (P) = Rs. 100
Rate (r) =11% p.a.
Time (t) = 2 years 3 months = 214 = 94 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 16

Question 17.
Solution:
Amount = Rs. 12122
Let principal (P) = Rs. 100
Rate (r) = 8% p.a.
Time (t) = 2 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 17
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 18

Question 18.
Solution:
Amount (A) = Rs. 4734
Principal (P) = Rs. 3600
S.I. = A – P = Rs. 4734 – Rs. 3600 = Rs. 1134
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 19

Question 19.
Solution:
In first case,
Amount (A) = Rs. 768
Principal (P) = Rs. 640
S.I. = A – P = Rs. 768 – 640 = Rs. 128
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 20

Question 20.
Solution:
Principal (P) = Rs. 5600
Amount (A) = Rs. 6720
S.I. = A – P = Rs. 6720 – 5600 = Rs. 1120
Rate (r) = 8% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 21

Question 21.
Solution:
Let principal (P) = Rs. 100
then amount (A) = Rs. 100 x 85 = Rs. 160
S.I. = A – P = Rs. 160 – 100 = Rs. 60
Time (t) = 5 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 22

Question 22.
Solution:
Amount in 3 years = Rs. 837
Amount in 2 years = Rs. 783
Difference = Rs. 837 – Rs. 783 = Rs. 54
Rs. 54 is interest for 1 year
Interest for 2 years = 2 x 54 = Rs. 108
Principal = Rs. 783 – 108 = Rs. 675
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 23

Question 23.
Solution:
Amount in 5 years = Rs. 5475
Amount in 3 years = Rs. 4745
Interest for 2 years = Rs. 5475 – 4745 = Rs. 730
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 24

Question 24.
Solution:
Total sum = Rs. 3000
Let first part = Rs. x
Then second part = Rs. (3000 – x)
Now, interest on first part at the rate of
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 25

Question 25.
Solution:
Total sum =Rs. 3600
Let first part = Rs. x
Then second part = Rs. (3600 – x)
Interest on first part for 1 year at 9% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12A 26
⇒ 9x + 10 (3600 – x) = 33300
⇒ 9x + 36000 – 10x = 33300
⇒ -x = 33300 – 36000
⇒ -x = – 2700
⇒ x = 2700
First part = Rs. 2700
and second part = Rs. 3600 – 2700 = Rs. 900

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.