RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 12
Chapter NameSimple Interest
Exercise12B

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B Download PDF

Question 1.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6250
Rate of (R) = 4% p.a.
Period (T) = 6 months = 12 year
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 1

Question 2.
Solution:
Amount (A) = Rs. 3605
Rate (R) = 5% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 3

Question 3.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 4

Question 4.
Solution:
Principal (P) = Rs. 8000
Amount (A) – Rs. 8360
S.I. = A – P = Rs. 8360 – Rs. 8000 = Rs. 360
Rate (R) = 6% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 5

Question 5.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
Then amount (A) = Rs. 100 x 2 = Rs. 200
S.I. = A – P = Rs. 200 – Rs. 100 = Rs. 100
Period (T) = 10 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 6

Question 6.
Solution:
S.I. = Rs. x
Rate (R) = x% p.a.
Time (T) = x year
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 7
Rs. 100x (c)

Question 7.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 8

Question 8.
Solution:
A’s principal (P) = Rs. 8000
Rate (R) = 12% p.a.
B’s principal = Rs. 9100
Rate = 10%
Let after x years, then amount will be equal
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 9
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 10

Question 9.
Solution:
Amount (A) = Rs. 720
Principal (P) = Rs. 600
S.I. = A – P = Rs. 720 – 600 = Rs. 120
Period (T) = 4 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 11

Question 10.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 12

Question 11.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
Their S.I. = 0.125 of Rs. 100
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 13

Question 12.
Solution:
S.I. = Rs. 210
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 14

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.