RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 13
Chapter NameLines and Angles
Exercise13

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 Download PDF

Question 1.
Solution:
(i) The given angle = 35°
Let x be its complementary, then
x + 35° = 90°
⇒ x = 90° – 35° = 55°
Complement angle = 55°
(ii) The given angle = 47°
Let x be its complement, then
x + 47° = 90 ⇒ x = 90° – 47° = 43°
Complement angle = 43°
(iii) The given angles = 60°
Let x be its complement angle
x + 60° = 90° ⇒ x = 90° – 60° = 30°
Complement angle = 30°
(iv) The given angle = 73°
Let x be its complement angle
x + 73° = 90°
⇒ x = 90° – 73° = 17°
Complement angle = 17°

Question 2.
Solution:
(i) Given angle = 80°
Let x be its supplement angle, then
x + 80° = 180°
⇒ x = 180° – 80° = 100°
Supplement angle = 100°
(ii) Given angle = 54°
Let x be its supplement angle, then
x + 54° = 180°
⇒ x = 180° – 54° = 126°
Supplement angle = 126°
(iii) Given angle = 105°
let x be its supplement angle, then
x + 105° = 180°
⇒ x = 180° – 105° = 75°
Supplement angle = 75°
(iv) Given angle = 123°
Let x be its supplement angle, then
x + 123° = 180°
⇒ x = 180° – 123° = 57°
⇒ Supplement angle = 57°

Question 3.
Solution:
Let smaller angle =x
Then larger angle = x + 36°
But x + x + 36° = 180° (Angles are supplementary)
2x = 180° – 36°= 144°
x = 72°
Smaller angle = 72°
and larger angle = 72° + 36° = 108°

Question 4.
Solution:
Let angle be = x
Then other supplement angle = 180°- x
x = 180° – x
⇒ x + x = 180°
⇒ 2x = 180°
⇒ x = 90°
Hence angles are 90°, and 90°

Question 5.
Solution:
Sum of two supplementary angles is 180°
If one is acute, then second will be obtuse or both angles will be equal
Hence both angles can not be acute or obtuse
Both can be right angles only

Question 6.
Solution:
In the given figure,
AOB is a straight line and the ray OC stands on it.
∠AOC = 64° and ∠BOC = x°
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 1
∠AOC + ∠BOC = 180° (Linear pair)
⇒ 64° + x = 180°
⇒ x = 180° – 64° = 116°
Hence x = 116°

Question 7.
Solution:
AOB is a straight line and ray OC stands on it ∠AOC = (2x – 10)°, ∠BOC = (3x + 20)°
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 2
∠AOC + ∠BOC = 180° (Linear pair)
⇒ 2x – 10° + 3x + 20° = 180°
⇒ 5x + 10° = 180°
⇒ 5x = 170°
⇒ x = 34°
∠AOC = (2x – 10)° = 2 x 34° – 10 = 68° – 10° = 58°
∠BOC = (3x + 20)° = 3 x 34° + 20° – 102° + 20° = 122°

Question 8.
Solution:
AOB is a straight line and rays OC and OD stands on it ∠AOC = 65°, ∠BOD = 70° and ∠COD = x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 3
But ∠AOC + ∠COD + ∠BOD = 180° (Angles on one side of the straight line)
⇒ 65° + x + 70° = 180°
⇒ 135° + x = 180°
⇒ x = 180° – 135°
⇒ x = 45°
Hence x = 45°

Question 9.
Solution:
Two straight lines AB and CD intersect each other at O.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 4
∠AOC = 42°
AB and CD intersect each other at O.
∠AOC = ∠BOD (Vertically opposite angles)
and ∠AOD = ∠BOC
But ∠AOC = 42°
∠BOD = 42°
AOB is a straight line and OC stands on it
∠AOC + ∠BOC = 180°
⇒ 42° = ∠BOC = 180°
⇒ ∠BOC = 180° – 42° = 138°
But ∠AOD = ∠BOC (vertically opposite angles)
∠AOD = 138°
Hence ∠AOD = 138°, ∠BOD = 42° and ∠COB =138°

Question 10.
Solution:
Two straight lines PQ and RS intersect at O.
∠POS = 114°
Straight lines,
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 5
PQ and RS intersect each other at O
∠POS = ∠QOR (Vertically opposite angles)
But ∠POS = 114°
∠QOR = 114° or ∠ROQ = 114°
But ∠POS + ∠POR = 180° (Linear pair)
⇒ 114° + ∠POR = 180°
⇒ ∠POR = 180° – 114° = 66°
But ∠QOS = ∠POR (vertically opposite angles)
∠QOS = 66°
Hence ∠POR = 66°, ∠ROQ =114° and ∠QOS = 66°

Question 11.
Solution:
In the given figure, rays OA, OB, OC and OD meet at O and ZAOB – 56°,
∠BOC = 100°, ∠COD = x and ∠DOA = 74°
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 13 Lines and Angles Ex 13 6
But ∠AOB + ∠BOC + ∠COD + ∠DOA = 360° (Angles at a point)
56° + 100° + x° + 74° = 360°
⇒ 230° + x° = 360°
⇒ x° = 360° – 230° = 130°
⇒ x = 130°

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *