RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 15
Chapter NameProperties of Triangles
Exercise15A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A Download PDF

Question 1.
Solution:
In ∆ABC,
∠A = 72°, ∠B = 63°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ 72° + 63° + ∠C = 180°
⇒ 135° + ∠C = 180°
⇒ ∠C= 180°- 135° = 45°

Question 2.
Solution:
In. ∆PQR,
∠E = 105°, and ∠F = 40°
But ∠D + ∠E+ ∠F= 180° (sum of angles of a triangle)
⇒ ∠D + 105°+ 40°= 180°
⇒ ∠ D + 145° = 180°
⇒ ∠D = 180°- 145°
⇒ ∠D = 35°

Question 3.
Solution:
In ∆XYZ,
∠ X = 90°, ∠ Z = 48°
But ∠X + ∠Y + ∠Z = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ 90° + ∠ Y + 48° = 180°
⇒ 138°+ ∠ Y = 180°
⇒ ∠Y = 180° – 138° = 42°
⇒ ∠Y = 42°

Question 4.
Solution:
Sum of angles of a triangle = 180°
and ratio in the three angles = 4 : 3 : 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A 1

Question 5.
Solution:
In a right triangle
Sum of the two acute angles = 90°
One angle = 30°
Second angle = 90° – 36° = 54°

Question 6.
Solution:
In a right triangle
Sum of two acute angles = 90°
and ratio of these two angles = 2 : 1
Let first angle = 2x
Then second angle = x
2x + x = 90°
⇒ 3x = 90°
⇒ x = 903 = 30°
First angle = 2x = 2 x 30° = 60°
and second angle = x = 1 x 30° = 30°

Question 7.
Solution:
In a triangle,
Measure of one angle = 100°
Sum of other two angles = 180° – 100° = 80°
(Sum of angles of a triangles)
But, these two angles are equal.
Measure of each angle = 802 = 40°

Question 8.
Solution:
Sum of angles of a triangle = 180°
Let third angle = x
then, each equal angles = 2x
x + 2x + 2x = 180°
⇒ 5x = 180°
⇒ x = 1805 = 36°
Each equal angle = 2x = 2 x 36° = 72°
and third angle = 36°

Question 9.
Solution:
In a triangle ABC,
Let ∠A = ∠B + ∠C
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ ∠A + ∠A = 180° (∠B + ∠C = ∠A)
⇒ 2A = 180°
⇒ ∠ A = 1802 = 90°
∠ A = 90°
Hence, ∆ABC is a right triangle.

Question 10.
Solution:
In a ∆ABC,
2 ∠A = 3 ∠B = 6 ∠C = 1 (suppose)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A 2

Question 11.
Solution:
In an equilateral triangle,
All sides are equal.
All angles are also equal.
Each angle = 1803 = 60°
(Sum of angles of a triangle = 180°)

Question 12.
Solution:
In the given figure,
ABC is a triangle in which DE || BC,
∠A = 65° and ∠B = 55°
DE || BC and ADB is the transversal
⇒ ∠ ADE = ∠ B (corresponding angles) = 55° (∠B = 55°)
In ∆ADE,
∠A + ∠ADE + ∠AED = 180° (sum of angles of a triangle)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 15 Properties of Triangles Ex 15A 3
⇒ 65° + 55° + ∠AED = 180°
⇒ ∠ 120° + ∠AED = 180°
⇒ ∠AED = 180°- 120° = 60°
∠AED = 60°
D || BC and AEC is the transversal
∠ C = ∠ AED (A corresponding angles)
∠C = 60°
Hence ∠ADE = 55°, ∠AED = 60° and ∠ C = 60°

Question 13.
Solution:
(i) No. In a triangle, only one right angle is possible as if there are two right angles, then The third angle will be ∠ero which is not possible.
(ii) No. In a triangle only one obtuse angle is possible as if there are two obtuse angles, then the sum of these two angles will be greater than 180° which is not possible.
(iii) Yes. two acute can arc possible.
(iv) No. The sum of these three angles will be greater than 180° which is not possible in a triangle.
(v) No. The sum of these angles will be less than 180° which is not possible.
(vi) Yes. The sum of there three angle will be in 180° which is possible.

Question 14.
Solution:
(i) Yes, it can be a right triangle also
(ii) Yes, if right triangle has its sides different then it is possible.
(iii) No, a right triangle cannot be an equilateral triangle as an equilateral triangle has each side 60°.
(iv) Yes, it is possible, if its sides opposite to acute angles are equal.

Question 15.
Solution:
(i) A right triangle cannot have an obtuse angle.
(ii) The acute angles of a right triangle are complementary.
(iii) Each acute angle of an isosceles right triangle measures 45°.
(iv) Each angle of an equilateral triangle measures 60°.
(v) The side opposite the right angle of the right triangle is called the hypotenuse.
(vi) The sum of the lengths of the sides of a triangle is called its perimeter.

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.