RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 18
Chapter NameReflection and Rotational Symmetry
Exercise18A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A Download PDF

Question 1.
Solution:
(a) A scalene triangle has no line of symmetry

Question 2.
Solution:
(c) A rectangle has two lines of symmetry which are the lines joining the mid points of opposite sides.

Question 3.
Solution:
(d) A square has four lines of symmetry which are two diagonal and two the lines joining the mid points of opposite sides.

Question 4.
Solution:
(b) A rhombus has two lines of symmetry which are the diagonals.

Question 5.
Solution:
(d) A circle has an unlimited number of lines of symmetry as its lines of symmetry is its diameter which are infinite in number.

Question 6.
Solution:
(a) ∆ABC in which AB = AC, is an isosceles triangle and AD ⊥ BC.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A 1
AD is the line of symmetry

Question 7.
Solution:
(a) ABCD is a kite in which AB = AD and BC = DC
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A 2
Its line of symmetry will be one diagonal AC.

Question 8.
Solution:
(c) The letter O of the English Alphabet has two lines of symmetry as shown here in the figure.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A 3

Question 9.
Solution:
(a) The letter Z of the English Alphabet has no line of symmetry.

Question 10.
Solution:
The line/lines of symmetry have been drawn as given below :
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18A 4

Question 11.
Solution:
(i) True
(ii) True
(iii) True : The bisectors of angles are its lines of symmetry.
(iv) False : A rhombus has two lines of symmetry which are its diagonals.
(v) True : The two diagonals and two perpendicular bisector of its opposite sides are the lines of symmetry.
(vi) True : The perpendicular bisectors of opposite sides are the two lines of symmetry of the rectangle.
(vii) True : Each of the English Alphabet H, I, O and X has two lines of symmetry.

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.