RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 18
Chapter NameReflection and Rotational Symmetry
Exercise18B

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B Download PDF

Question 1.
Solution:
(a) An equilateral triangle has three lines of symmetry which are the angle bisectors.
(b) It has three order of rotational symmetry.

Question 2.
Solution:
The rectangle should be rotated through 180° and 360° to be in symmetrical position with the original position as given below :
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 1

Question 3.
Solution:
A square has four orders of rotational symmetry and angles through which the rotational symmetry are 90°, 180°, 270° and 360° as given below:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 3

Question 4.
Solution:
(i) A rhombus has two lines of symmetry which are its diagonal.
(ii) Order of rotational symmetry of a rhombus is not possible. Therefore it has no rotational symmetry.

Question 5.
Solution:
Three letters of the English Alphabet which have two lines of symmetry and rotational symmetry of order 2 are H, I and N.

Question 6.
Solution:
The figure which has only on line of symmetry but no rotational symmetry order is an isosceles triangle.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 4

Question 7.
Solution:
No, only isosceles trapezium has a line of symmetry but not every trapezium.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 5

Question 8.
Solution:
The line of symmetry of a semicircle is the perpendicular bisector of the diameter No, it has not any rotational symmetry.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 6

Question 9.
Solution:
A scalene triangle has neither any line of symmetry nor a rotational symmetry.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 7

Question 10.
Solution:
In the given figure, the line of symmetry has been drawn which is one. There is no rotational symmetry of this figure.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 8

Question 11.
Solution:
(i) The given figure has two lines of symmetry which has been drawn.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 9
(ii) It has three orders of the rotational symmetry which are 90°, 270° and 360°.

Question 12.
Solution:
There is one letter of the English Alphabet Z which has no line of symmetry but it has order two of rotational symmetry of 180° and 360°.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 18 Reflection and Rotational Symmetry Ex 18B 10

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.