RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 20
Chapter NameMensuration
Exercise20A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20A Download PDF

Question 1.
Solution:
Length of rectangle (l) = 24.5 m
Breadth (b) = 18 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20A 1
Area = l x b = 24.5 x 18 m² = 441 m²
(ii) Length of rectangle (l) = 12.5 m
Breadth (b) = 8 cm = 0.80 m
Area = l x b = 12.5 x 0.80 m² = 10 m²

Question 2.
Solution:
Length of rectangular plot (l) = 48m
and its diagonal = 50m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20A 2

Question 3.
Solution:
Ratio in the sides of a rectangle = 4 : 3
Area = 1728 cm²
Let length = 4x,
then breadth = 3x
Area = l x b
1728 = 4x x 3x
⇒ 12x² = 1728
⇒ x² = 144 = (12)²
⇒ x = 12
Length = 4x = 4 x 12 = 48 m
and breadth = 3m = 3 x 12 = 36m
Now perimeter = 2 (l + b) = 2 (48 + 36) m = 2 x 84 = 168 m
Rate of fencing = Rs. 30 per metre
Total cost= 168 x 30 = Rs. 5040

Question 4.
Solution:
Area of rectangular field = 3584 m²
Length = 64 m
Area = 3584
Breadth = AreaLength = 358464 = 56 m
Now perimeter = 2 (l + b) = 2 (64 + 56) m = 2 x 120 = 240 m
Distance covered in 5 rounds = 240 x 5 = 1200 m
Speed = 6 km/h
Time take = 12001000 x 606 = 12 minutes (1 hour = 60 minutes)

Question 5.
Solution:
Length of verandah (l) = 40m
Breadth (b) = 15m
Area = l x b = 40 x 15 = 600m²
Length of one stone = 6dm = 610 m
and breadth = 5 dm = 510 m
Area of one stone = 610 x 510
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20A 3

Question 6.
Solution:
Length of a room = 13 m
Breadth = 9 m
Area of floor = l x b = 13 x 9 m² = 117 m²
or area of carpet = 117 m²
Width = 75 cm = 75100 = 34 m
Length of carpet = Area ÷ Width
= 117 ÷ 34
= 117 x 43 m
= 39 x 4 = 156 m
Rate = Rs. 105 per m
Total cost = Rs. 156 x 105 = Rs. 16380

Question 7.
Solution:
Cost of carpeting a room = Rs. 19200
Rate = Rs. 80 per m
Length of carpet = 1920080 m = 240 m
Width of carpet = 75 cm = 75100 = 34 m
Area of carpet = 240 x 34 = 180 m²
Length of a room = 15 m
Width = AreaLength = 18015 = 12m

Question 8.
Solution:
Ratio in length and breadth of a rectangular piece of land = 5 : 3
Cost of fencing = Rs. 9600
and rate = Rs. 24 per m
Perimeter = 960024 = 400 m
Let length = 5x
Then breadth = 3x
Perimeter = 2 (l + b)
⇒ 400 = 2 (5x + 3x)
⇒ 400 = 2 x 8x = 16x
⇒ 16x = 400
⇒ x = 25
Length of the land = 5x = 5 x 25 = 125 m
and width = 3x = 3 x 25 = 75 m

Question 9.
Solution:
Length of hall (l) = 10m.
Breadth (b) = 10m
and height (h) = 5m
Longest pole which can be placed in it
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20A 4

Question 10.
Solution:
Side of square (a) = 8.5m
Area = a² = (8.5)² = 8.5 x 8.5 m² = 72.25 m²

Question 11.
Solution:
(i) Length of diagonal of square = 72 cm.
Let length of side = a
Then diagonal = √2 a.
√2 a = 72
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20A 5
= 1.2 x √2 x 1.2 x √2 m²
= 1.44 x 2 = 2.88 m²

Question 12.
Solution:
Area of a square = 16200 m²
Side = √16200 m = √(8100 x 2) m = 90√2 m
Length of diagonal = √2 (side) = √2 x 90√2 = 180 m

Question 13.
Solution:
Area of square = 12 hectare
= 12 x 10000 m² = 5000 m²
side (a) = √Area = √5000 m = √(2500 x 2) = 50√2 m
Length of diagonal = √2 (side) = √2 x 50√2 = 100 m

Question 14.
Solution:
Area of sphere plot = 6084 m²
Side (a) = √Area = √6084 m = 78m
Perimeter = 4a = 4 x 78 = 312 m
Length of boundary four times = 312 x 4 = 1248 m

Question 15.
Solution:
Side of a square wire = 10 cm
Perimeter = 4a = 4 x 10 cm = 40 cm
or perimeter of rectangle = 40 cm
Length of rectangle = 12 cm
Breadth = 402 – 12 = 20 – 12 = 8 cm
Now area of square = a² = (10)² = 100 cm²
and area of rectangle = l x b = 12 x 8 = 96 cm²
Difference in areas = 100 – 96 = 4 cm²
Square has 4 cm² more area

Question 16.
Solution:
Length of go down (l) = 50 m
Breadth (b) = 40 m
and height (h) = 10 m
Area of 4 walls = 2 (l + b) x h
= 2 (50 + 40) x 10 m
= 2 x 90 x 10 = 1800 m²
and area of ceiling = l x b = 50 x 40 = 2000 m²
Total area of walls and ceiling = 1800 + 2000 = 3800 m²
Rate of whitewashing = Rs. 20 per m²
Total cost = Rs. 20 x 3800 = Rs. 76000

Question 17.
Solution:
Area of 4 walls of a room= 168m²
Breadth of the room (b) = 10m
and height (h) = 4m.
Let l be the length of room
2 (l + b) h = 168
⇒ 2 (l + 10) x 4 = 168
⇒ l + 10 = 1682×4 = 21
⇒ l = 21 – 10 = 11m
Length of the room = 11 m

Question 18.
Solution:
Area of 4 walls of a room = 77 m²
Length of room (l) = 7.5 m
and breadth (b) = 3.5 m
Let h be the height,
then area of four walls = 2 (l + b) h
= 2 (7.5 + 3.5) h = 77
⇒ 2 x 11 x h = 77
⇒ h = 772×11
Height of room = 3.5 m

Question 19.
Solution:
Area of 4 walls = 120 m²
Height (h) = 4m.
Let breadth (b) = x
and length (l) = 2x
Area of 4 walls = 2 (l + h) x h = 2(2x + x) x 4 = 8 x 3x = 24x
24x = 120
x = 12024 = 5
Length of room = 2x = 2 x 5 = 10m
and breadth = x = 5m
Area of floor = l x b = 10 x 5 = 50 m²

Question 20.
Solution:
Length of a room (l) = 8.5 m
Breadth (b) = 6.5 m
and height (h) = 3.4 m
Area of four walls = 2 (l + b) x h
= 2 (8.5 +6.5) x 3.4 m²
= 2 x 15 x 3.4 m²
= 30 x 3.4= 102.0 m²
Area of two doors of size 1.5 m x 1 m = 2 x 1.5 x 1 m = 3 m²
and area of two windows of size 2 m x 1 m = 2 x 2 x 1 = 4 m²
Area of remaining portion = 102 – (3 + 4) = 102 – 7 m2 = 95 m²
Rate of painting = Rs. 160 per m²
Total cost = Rs. 160 x 95 = Rs. 15200

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.