RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20E for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20E Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20E Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 20
Chapter NameMensuration
Exercise20E

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20E Download PDF

Question 1.
Solution:
Radius of the circle (r) = 28 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 1
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 2

Question 2.
Solution:
(i) Diameter of circle (d) = 35 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 3

Question 3.
Solution:
Radius of a circle = 15 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 4
Circumference = 2πr = 2 x 3.14 x 15 = 94.20 cm = 94.2 cm

Question 4.
Solution:
Circumference of a circle (c) = 57.2 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 5

Question 5.
Solution:
Circumference (c) = 63.8 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 6

Question 6.
Solution:
Let c be the circumference and d be the diameter of the circle.
c = d + 30
⇒ dπ = d + 30
⇒ dπ – d = 30
⇒ d (π – 1) = 30
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 7

Question 7.
Solution:
The ratio of the radii of the circles = 5 : 3
Let radius of first circle = 5x
and radius of second circle = 3x
Circumference of first circle = 2πr = 2π x 5x = 10πx
and circumference of second circle = 2π x 3x = 6πx
Ratio = 10πx : 6πx = 10 : 6 = 5 : 3

Question 8.
Solution:
Radius of circular field (r) = 21 m
Circumference = 2πr
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 8

Question 9.
Solution:
Outer circumference = 616 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 9
Width of track = R – r = 98 – 84 = 14m

Question 10.
Solution:
Inner circumference of the circular track = 330 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 10
Rate of fencing = Rs. 20 per metre
Total cost = Rs. 20 x 396 = Rs. 7920

Question 11.
Solution:
Radius of inner circle (r) = 98 cm
Inner circumference = 2πr = 2 x 227 x 98 cm = 616 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 11
Radius of the outer circle (R) = 1 m 26cm = 126 cm
Outer circumference = 2πR = 2 x 227 x 126 cm = 792 cm

Question 12.
Solution:
Side of equilateral triangle = 8.8 cm
Its perimeter = 8.8 x 3 = 26.4 cm
By bending their wire into a circular shape,
the circumference = 26.4 cm
Let d be the diameter,
Then C = dπ
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 12

Question 13.
Solution:
Each side of rhombus = 33 cm
Perimeter = 4 x 33 = 132 cm
Perimeter of circle = 132 cm
Let r be the radius
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 13

Question 14.
Solution:
Length of rectangle (l) = 18.7 cm
Breadth (b) = 14.3 cm
Perimeter = 2 (l + b) = 2 (18.7 + 14.3) cm = 2 x 33 = 66 cm
Circumference of the so formed circle = 66 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 14

Question 15.
Solution:
Radius of the circle (r) = 35 cm
Its circumference (c) = 2πr
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 15

Question 16.
Solution:
Diameter of well (d) = 140 cm
Outer circumference of parapet = 616 cm
Let D be the diameter, then
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 16
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 17

Question 17.
Solution:
Diameter of wheel (d) = 98 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 18

Question 18.
Solution:
Diameter of cycle wheel (d) = 70 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 19

Question 19.
Solution:
Diameter of car wheel (d) = 77 cm
Circumference = πd = 227 x 77 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 20

Question 20.
Solution:
No. of revolutions = 5000
Distance covered = 11 km = 11 x 1000 = 11000 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 21

Question 21.
Solution:
Length of hour hand (r) = 4.2 cm
and length of minutes hand (R) = 7cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20E 22
Distance covered by hour hand in 24 hours = 2πR
= 2 x 227 x 4.2
= 26.4 cm
But distance covered by minute hand in one hour = 2πR = 2 x 227 x 7 = 44 cm
and distance covered by minute hand in 24 hours = 44 x 24 cm = 1056 cm
Sum of distance covered by these hands = 26.4 + 1056 = 1082.4 cm

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.