RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 21
Chapter NameCollection and Organisation of Data
Exercise21A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A Download PDF

Question 1.
Solution:
(i) Data : A collection of numerical figures giving some particular type of information is called data
(ii) Raw data : Data obtained in the original form is called raw data.
(iii) Array : Arranging the numerical figures of a data in ascending or descending order is called an array.
(iv) Tabulation of data : Arranging the data in a systematic form in the form of a table is called tabulation of the data.
(v) Observations : Each numerical figure in a data is called an observation.
(vi) Frequency of an observation : The number of times a particular observation occurs is called its frequency.
(vii) Statistics : It is the subject that deals with the collection presentation analysis and interpretation of numerical data.

Question 2.
Solution:
Arranging the given data in ascending order is as given below :
1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 4, 4, 4, 4, 5, 5, 5, 5, 5, 5, 6, 6 and 6 its frequency table will be as under:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 1

Question 3.
Solution:
Arranging the given data in ascending order,
260, 260, 300, 300, 300, 300, 360, 360, 360, 360, 360, 360, 400, 400, 400.
and its frequency table will be as under.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 2

Question 4.
Solution:
Arranging the given data in ascending order we find
5, 5, 6, 6, 6, 6, 7, 7, 7, 7, 7, 7, 7, 8, 8, 8, 8, 8, 9, 9, 10, 10 and its frequency table will be as under.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 3

Question 5.
Solution:
(i) Data means information in the form of numerical figures.
(ii) Data obtained in the original form is called raw data.
(iii) Arranging the numerical figures in ascending or descending order is called an array.
(iv) The number of times a particular observation occurs is called its frequency.
(v) Arranging the data in the form of a table is called tabulation of data.

Question 6.
Solution:
First five natural numbers are 1, 2, 3, 4, 5
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 4

Question 7.
Solution:
First six odd natural numbers are 1, 3, 5, 7, 9, 11
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 5

Question 8.
Solution:
First seven even natural numbers are 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 6

Question 9.
Solution:
First five prime numbers are 2, 3, 5, 7, 11
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 7

Question 10.
Solution:
First six multiples of 5 are 5, 10, 15, 20, 25, 30
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 8

Question 11.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 9

Question 12.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 10
Mean = Rs. 159

Question 13.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 11
Mean = Rs. 318

Question 14.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 12

Question 15.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 13
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 21 Collection and Organisation of Data Ex 21A 14

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.