RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameRational Numbers
Exercise4A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A Download PDF

Question 1.
Solution:
(i) Rational numbers: The numbers of the form pq where p and q are integers and q ≠ 0, are called rational numbers.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 1
(iv) Yes, there is one rational number (0) which is neither positive nor negative.

Question 2.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 2
(viii) 01 are all rational number but 10 and 00 are not rational number as their denominator is zero.

Question 3.
Solution:
(i) Numerator = 8, denominator =19
(ii) Numerator = 5, denominator = – 8
(iii) Numerator =-13, denominator =15
(iv) Numerator = – 8, denominator = -11
(v) Numerator = 9, denominator = 1

Question 4.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 3

Question 5.
Solution:
According to the definition, a rational number is positive if both of numerator and denominator have same signs. Therefore
(iii), (iv) and (vi) 8 are positive rational numbers.

Question 6.
Solution:
According to the definition, a rational number is negative if numerator and denominator have opposite sign. Therefore.
(iii), (iv), (v), (vi) are all negative rational numbers.

Question 7.
Solution:
Equivalent rational numbers of each are given below:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 4

Question 8.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 5

Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 6

Question 10.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 7

Question 11.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 8

Question 12.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 9

Question 13.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 10

Question 14.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 11
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 12

Question 15.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 13

Question 16.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 14

Question 17.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 15
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 16
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 17

Question 18.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 18
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 19

Question 19.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 20
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 21
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 22

Question 20.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 23
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 24

Question 21.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Ex 4A 25

Question 22.
Solution:
(i) False, as there is no end of smallest and largest rational number,
(ii) True.
(iii) False, as zero is a rational number but the division of zero is meaningless.
(iv) True.
(v) False, every rational is not a fraction
In a fraction, numerator and denominators is a whole number but the denominator can’t be zero

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.