RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameLinear Equations in One Variable
Exercise7A

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A Download PDF

Question 1.
Solution:
3x – 5 = 0
Adding 5 to both sides
3x – 5 + 5 = 0 + 5
⇒ 3x = 5
⇒ x = 53
Check:
L.H.S. = 3x – 5
= 3 x 53 – 5
= 5 – 5
= 0
= R.H.S.
Hence x = 53

Question 2.
Solution:
8x – 3 = 9 – 2x
⇒ 8x + 2x = 9 + 3 (By transposing)
⇒ 10x = 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 1

Question 3.
Solution:
7 – 5x = 5 – 7x
⇒ – 5x + 7x = 5 – 7 (By transposing)
⇒ 2x = -2
x = -1
Check:
L.H.S. = 7 – 5x = 7 – 5(-1) = 7 + 5 = 12
R.H.S. = 5 – 7x = 5 – 7(-1) = 5 + 7 = 12
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = -1

Question 4.
Solution:
3 + 2x = 1 – x
⇒ 2x + x = 1 – 3 (By transposing)
⇒ 3x = -2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 2

Question 5.
Solution:
2(x – 2) + 3(4x – 1) = 0
⇒ 2x – 4 + 12x – 3 = 0
⇒ 2x + 12x = 4 + 3 (By transposing)
⇒ 14x = 7
⇒ x = 714 = 12
Check : L.H.S. = 2(x – 2) + 3 (4x -1)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 3

Question 6.
Solution:
5 (2x – 3) – 3(3x – 7) = 5
⇒ 10x – 15 – 9x + 21 = 5
⇒ 10x – 9x – 15 + 21 = 5
⇒ 10x – 9x = 5 + 15 – 21 (By transposing)
⇒ x = 20 – 21 = -1
⇒ x = -1
Check:
L.H.S. = 5 (2x – 3) – 3(3x – 7)
= 5[2 x (-1) -3] -3[3 (-1) -7] = 5[-2 – 3] – 3[-3 – 7]
= 5 x (-5) -3 x (-10)
= -25 + 30
= 5 = R.H.S.
Hence x = -1

Question 7.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 4
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 5

Question 8.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 6
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = 48

Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 7

Question 10.
Solution:
3x + 2(x + 2) = 20 – (2x – 5)
⇒ 3x + 2x + 4 = 20 – 2x + 5
⇒ 5x + 4 = 25 – 2x
⇒ 5x + 2x = 25 – 4 (By transposing)
⇒ 7x = 21
⇒ x = 3
Check:
L.H.S.= 3x + [2(x + 2)] = 3 x 3 + 2(3 + 2) = 9 + 2 x 5 = 9 + 10 = 19
R.H.S. = 20 – (2x – 5) = 20 – (2 x 3 – 5) = 20 – (6 – 5) = 20 – 1 = 19
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = 3

Question 11.
Solution:
13(y – 4) – 3(y – 9) – 5(y + 4) = 0
⇒ 13y – 52 – 3y + 27 – 5y – 20 = 0
⇒ 13y – 3y – 5y – 52 + 27 – 20 = 0
⇒ 13y – 8y – 72 + 27 = 0
⇒ 5y – 45 = 0
⇒ 5y = 45 (By transposing)
⇒ y = 9
Check:
L.H.S. = 13(y – 4) – 3(y – 9) – 5(y + 4)
= 13(9 – 4) – 3(9 – 9) – 5(9 + 4)
= 13 x 5 – 3 x 0 – 5 x 13
= 65 – 0 – 65 = 0 = R.H.S.
Hence y = 9

Question 12.
Solution:
2m+53 = 3m – 10
⇒ 2m + 5 = 3 (3m – 10) (By cross multiplication)
⇒ 2m + 5 = 9m – 30
⇒ 2m – 9m = -30 – 5
⇒ -7m = -35
⇒ m = 5
m = 5
Check:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 8
R.H.S. = 3m – 10 = 3 x 5 – 10 = 15 – 10 = 5
L.H.S. = R.H.S.
Hence m = 5

Question 13.
Solution:
6(3x + 2) – 5(6x – 1) = 3(x – 8) – 5(7x – 6) + 9x
⇒ 18x + 12 – 30x + 5 = 3x – 24 – 35x + 30 + 9x
⇒ 18x – 30x + 12 + 5 = 3x – 35x + 9x – 24 + 30
⇒ -12x + 17 = -23x + 6
⇒ – 12x + 23x = 6 – 17
⇒ 11x = -11
x = – 1
Check:
L.H.S. = 6(3x + 2) – 5(6x – 1)
= 6[3x (-1) + 2] – 5[6 x (-1) x -1]
= 6[-3 + 2] – 5[-6 – 1]
= 6 x (-1) – 5 x (-7)
= -6 + 35 = 29
R.H.S. = 3(x – 8) – 5 (7x – 6) + 9x
= 3[-1 – 8] -5 [7 x (-1) – 6] + 9 (-1)
= 3 x (-9) – 5 [-7 – 6] – 9
= -27 – 5(-13) – 9
= -27 + 65 – 9
= 65 – 36 = 29 .
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = -1

Question 14.
Solution:
t – (2t + 5) – 5(1 – 2t) = 2(3 + 4t) – 3(t – 4)
⇒ t – 2t – 5 – 5 + 10t = 6 + 8t – 3t + 12t
⇒ t – 2t + 10t – 10 = 8t – 3t + 18
⇒ 9t – 10 = 5t + 18
⇒ 9t – 5t = 18 + 10 (By transposing)
⇒ 4t = 28
⇒ t = 7
Check:
L.H.S. = t – [2t + 5] -5[1 – 2t]
= 7 – [2 x 7 + 5] – 5[1 – 2 x 7]
= 7 – [14 + 5] – 5 [1 – 14]
= 7 – 19 – 5(-13)
= 7 – 19 + 65
= 72 – 19 = 53
R.H.S. = 2[3 + 4t) – 3(t – 4)
= 2 (3 + 4 x 7) – 3(7 – 4)
= 2(3 + 28) – 3(3)
= 2(31) – 9 = 62 – 9 = 53
L.H.S. = R.H.S.
Hence t = 7 Ans.

Question 15.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 9
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 10

Question 16.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 11

Question 17.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 13

Question 18.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 14
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 15

Question 19.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 16
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 17

Question 20.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 18

Question 21.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 19
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 20

Question 22.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 21

Question 23.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 22
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 23
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 24

Question 24.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 25
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 26

Question 25.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 27
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 28

Question 26.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 29
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 30

Question 27.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 31

Question 28.
Solution:
0.18 (5x – 4) = 0.5x + 0.8
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 32
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 33

Question 29.
Solution:
2.4 (3 – x) – 0.6 (2x – 3) = 0
⇒ 7.2 – 2.4x – 1.2x + 1.8 = 0
⇒ -2.4x – 1.2x = – (7.2 + 1.8).
L.H.S. = 2.4 (3 – x) – 0.6 (2x – 3)
⇒ 2.4 (3 – 2.5) – 0.6 (2 x 2.5 – 3)
⇒ 2.4 (0.5) – 0.6 (5 – 3)
⇒ 1.2 – 0.6 x 2 = 1.2 – 1.2 = 0 = R.H.S.
Hence x = 2.5

Question 30.
Solution:
0.5x – (0.8 – 0.2x) = 0.2 – 0.3x
⇒ 0.5x – 0.8 + 0.2x = 0.2 – 0.3x
⇒ 0.5x + 0.2x + 0.3x = 0.2 + 0.8
⇒ 1.0x = 1.0
⇒ x = 1
Check :
L.H.S. = 0.5x – (0.8 – 0.2x)
= 0.5 x 1 – (0.8 – 0.2 x 1)
= 0.5 – (0.8 – 0.2) = 0.5 – 0.6 = -0.1
R.H.S. = 0.2 – 0.3x = 0.2 – 0.3 x 1 = 0.2 – 0.3 = -0.1
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = 1

Question 31.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 34

Question 32.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 35

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.