RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameRatio and Proportion
Exercise8B

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B Download PDF

Question 1.
Solution:
We know that a, b, c, d are in proportion if ad = bc
Now 30, 40, 45, 60 are in proportion
if 30 x 60 = 40 x 45
if 1800= 1800
which is true
30, 40, 45, 60 are in proportion.

Question 2.
Solution:
We know that if a, b, c, d are in proportion if ad = bc
Now 36, 49, 6, 7 are in proportion
if 36 x 7 = 49 x 6
if 252 = 294
But 252 ≠ 294
36, 49, 6, 7 are not in proportion

Question 3.
Solution:
2 : 9 : : x : 27
9 x x = 2 x 27
x = 2×279 = 2 x 3 = 6

Question 4.
Solution:
8 : x : : 16 : 35
x x 16 = 8 x 35
x = 8×356 = 352 = 17.5

Question 5.
Solution:
x : 35 : : 48 : 60
x x 60 = 35 x 48
x = 7 x 4 = 28

Question 6.
Solution:
Let x be the fourth proportional, then
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B 1
x = 352 = 17.5
Fourth proportional = 17.5

Question 7.
Solution:
36, 54, x are in continued proportion
36 : 54 : : 54 : x
⇒ 36 x x = 54 x 54
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B 2

Question 8.
Solution:
27, 36, x are in continued proportion
27 : 36 :: 36 : x
27 x x = 36 x 36
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B 3

Question 9.
Solution:
Let x be the third proportional, then
(i) 8 : 12 : : 12 : x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B 4
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B 5

Question 10.
Solution:
Third proportional = 28 then
7 : x :: x : 28
⇒ 7 x 28 = x x x
⇒ x2 = 28 x 7 = 196
⇒ x = √196 = 14
x = 14

Question 11.
Solution:
Let x be the mean proportional, then
(i) 6 : x :: x : 24
⇒ x2 = 6 x 24 = 144
x = √144 = 12
Mean proportional = 12
(ii) 3 : x : : x : 27
⇒ x2 = 3 x 27 = 81
x = √81 = 9
Mean proportional = 9
(iii) 0.4 : x :: x : 0.9
⇒ x2 = 0.4 x 0.9
x = √o.36 = 0.6
Mean proportional = 0.6

Question 12.
Solution:
Let x be added to each of the given numbers then
5 + x, 9 + x, 7 + x, 12 + x are in proportion
5+x9+x = 7+x12+x
By cross multiplication :
(5 + x) (12 + x) = (7 + x) (9 + x)
⇒ 60 + 5x + 12x + x2 = 63 + 7x + 9x + x2
⇒ 60 + 17x + x2 = 63 + 16x + x2
⇒ 17x + x2 – 16x – x2 = 63 – 60
⇒ x = 3
Required number = 3

Question 13.
Solution:
Let x be subtracted from each of the given number, then
10 – x, 12 – x, 19 – x and 24 – x are in proportion
10–x12–x = 19–x24–x
By cross multiplication :
(10 – x) (24 – x) = (19 – x) (12 – x)
⇒ 240 – 10x – 24x + x2 = 228 – 19x – 12x + x2
⇒ 240 – 34x + x2 = 228 – 31x + x2
⇒ -34x + x2 + 31x – x2 = 228 – 240
⇒ -3x = -2
⇒ 3x = 12
⇒ x = 4
Required number = 4

Question 14.
Solution:
Scale of map = 1 : 5000000
Distance between two town on the map = 4 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 8 Ratio and Proportion Ex 8B 6

Question 15.
Solution:
Height of a tree = 6 cm
and its shadow at same time = 8 m
Shadow of a pole = 20 m
Let height of pole = x m
6 : 8 = x : 20
⇒ x= 6×20/8 = 15 m
Height of pole = 15 m

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.