RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 9 Unitary Method Ex 9B

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 9 Unitary Method Ex 9B for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 9 Unitary Method Ex 9B Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 9 Unitary Method Ex 9B Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCER
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 9
Chapter NameUnitary Method
Exercise9B

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 9 Unitary Method Ex 9B Download PDF

Question 1.
Solution:
48 men can dig a trench in = 14 days
1 man will dig the trench in = 14 x 48 days (less men more days)
28 men will dig the trench m = 14×4828 (more men less days)
= 24 days

Question 2.
Solution:
In 30 days, a field is reaped by = 16 men
In 1 day, it will be reaped by = 16 x 30 (less days, more men)
and in 24 days, it will be reaped by = 16×3024 men (more days, less men)
= 48024
= 20 men

Question 3.
Solution:
In 13 days, a field is grazed by = 45 cows.
In 1 day, the field will be grazed by = 45 x 13 cows (less days, more cows)
and in 9 days the field will be grazed by = 45×139 cows (more days, less cows)
= 5 x 13 = 65 cows

Question 4.
Solution:
16 horses can consume corn in = 25 days
1 horse will consume it in = 25 x 16 days (Less horse, more days)
and 40 horses will consume it in = 25×1640 days (more horses, less days)
= 10 days

Question 5.
Solution:
By reading 18 pages a day, a book is finished in = 25 days
By reading 1 page a day, it will be finished = 25 x 18 days (Less page, more days)
and by reading 15 pages a day, it will be finished in = 25×1815 days (more pages, less days)
= 5 x 6 = 30 days

Question 6.
Solution:
Reeta types a document by typing 40 words a minute in = 24 minutes
She will type it by typing 1 word a minute in = 24 x 40 minutes (Less speed, more time)
Her friend will type it by typing 48 words 24 x 40 a minute in = 24×4048 minutes
(more speed, less time)
= 20 minutes

Question 7.
Solution:
With a speed of 45 km/h, a bus covers a distance in = 3 hours 20 minutes
= 313 = 103 hours
With a speed of 1 km/h it will cover the distance m = 10×453 h
(Less speed, more time)
and with a speed of 36 km/h, it will cover the distance in
= 10x453x36 hr (more speed, less time)
= 256 h
= 416 h
= 4 hr 10 minutes

Question 8.
Solution:
To make 240 tonnes of steel, material is sufficient in = 1 month or 30 days
To make 1 tonne of steel, it will be sufficient in = 30 x 240 days (Less steel, more days)
To make 240 + 60 = 300 tonnes of steel it will be sufficient in = 30×240300 days
= 24 days (more steel, less days)

Question 9.
Solution:
In the beginning, number of men = 210
After 12 days, more men employed = 70
Total men = 210 + 70 = 280
Total period = 60 days.
After 12 days, remaining period = 60 – 12 = 48 days
Now 210 men can build the house in = 48 days
and 1 man can build the house in = 48 x 210 days (less men, more days) .
280 men can build the house in = 48×210280 days
(more men, less days)
= 36 days

Question 10.
Solution:
In 25 days, the food is sufficient for = 630 men
In 1 day, the food will be sufficient for = 630 x 25 men (less days, more men)
and in 30 days, the food will be sufficient for = 630×2530 hr
(more days less men)
= 525 men
Number of men to be transfered = 630 – 525 = 105 men

Question 11.
Solution:
Number of men in the beginning = 120
Number of men died = 30
Remaining = 120 – 30 = 90 men
Total period = 200 days
No. of days passed = 5
Remaining period = 200 – 5 = 195
Now, The food lasts for 120 men for = 195 days
The food will last for 1 man for = 195 x 120 days (Less men, more days)
The food will last for 90 men for = 195×12090
(more men less days)
= 65 x 4 = 260 days

Question 12.
Solution:
Period in the beginning = 28 days
No. of days passed = 4 days.
Remaining period = 28 – 4 = 24 days
The food is sufficient for 24 days for = 1200 soldiers
The food will be sufficient for 1 day for = 1200 x 24 soldiers (Less days, more men)
and the food will be sufficient for 32 days = 1200×2432
= 900 soldiers (more days, less men)
No. of soldiers who left the fort = 1200 – 900 = 300 soldiers

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.