RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 9 Unitary Method CCE Test Paper

In this chapter, we provide RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 9 Unitary Method CCE Test Paper for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 9 Unitary Method CCE Test Paper Maths pdf, free RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 9 Unitary Method CCE Test Paper Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCER
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 9
Chapter NameUnitary Method
ExerciseCCE Test Paper

RS Aggarwal Solutions for Class 7 Chapter 9 Unitary Method CCE Test Paper Download PDF

Question 1.
Solution:
Cost of 8 toys = ₹ 192
Cost of 1 toys = ₹ \(\frac { 192 }{ 8 }\) = ₹ 24
Cost of 14 toys = 24 x 14 = ₹ 336

Question 2.
Solution:
Distance covered with 15L of petrol = 270 km
Distance covered with 1L of petrol 270 = \(\frac { 270 }{ 15 }\) km
Distance covered with 8L of petrol 270 = \(\frac { 270 }{ 15 }\) x 8 km = 144 km

Question 3.
Solution:
Cost of 15 envelopes = ₹ 11.25
Cost of 1 envelope = ₹ \(\frac { 11.25 }{ 15 }\)
Cost of 20 envelopes = \(\frac { 11.25 }{ 15 }\) x 20 = ₹ 15

Question 4.
Solution:
24 cows can graze a field in = 20 days
1 cow can graze a field in = 20 x 24 days
15 cows can graze a field in = \(\frac { 20 x 24 }{ 15 }\)
= 32 days

Question 5.
Solution:
Time taken to finish the work by 8 men = 15 h
Time taken to finish the work by 1 man = 8 x 15 h
Time taken to finish the work by 20 men = \(\frac { 8 x 15 }{ 20 }\) h = 6 h
[More men, less time taken]

Question 6.
Solution:
Time taken to fill \(\frac { 4 }{ 5 }\) of the cistern = 1 min
Time taken to fill 1 cistern = \(\frac { 1 }{ \frac { 4 }{ 5 } }\) = \(\frac { 5 }{ 4 }\)
= 1.25 min = 1 min 15 sec
Hence, it will take 1 min 15 sec to fill the empty cistern.

Question 7.
Solution:
Time taken to cover the distance at a speed of 45 km/h = 3 h 20 min
Time taken to cover the distance at a speed of 1 km/h = 45 x 3.33 h
[Less speed, more time taken] (20 min = 0.33 hour)
Time taken to cover the distance at a speed of 50 km/h
= \(\frac { 45 x 3.33 }{ 50 }\) h
= 3h [More speed, less time taken]

Question 8.
Solution:
Number of days with enough food for 120 men = 30
Number of days with enough food for 1 man = 30 x 120 [Less men, more days]
Number of days with enough food for 100 men = \(\frac { 30 x 120 }{ 100 }\)
= 36 [More men, less days]

Mark (✓) against the correct answer in each of the following :
Question 9.
Solution:
(c) 644 km
1 cm represents km 80.5 cm represents = 8 x 80.5 = 644 km

Question 10.
Solution:
(a) 24 days
16 men can reap the field in 30 days.
1 man can reap the field in 30 x 16 days [Less men, more days]
20 men can reap the field in \(\frac { 30 x 16 }{ 20 }\)
= 24 days [More men, less days]

Question 11.
Solution:
(b) 49
Number of cows that eat as much as 15 buffaloes = 21
Number of cows that eat as much as 1 buffalo = \(\frac { 21 }{ 15 }\)
Number of cows that eat as much as 35 buffaloes = \(\frac { 21 }{ 15 }\) x 35 = 49

Question 12.
Solution:
Number of cows that graze the field in 12 days = 45
Number of cows that graze the field in 1 day = 45 x 12
Number of cows that graze the field in 9 days = \(\frac { 45 x 12 }{ 2 }\) = 60

Question 13.
Solution:
(b) ₹ 162
Cost of 72 eggs = ₹ 108
Cost of 1 egg = ₹ \(\frac { 108 }{ 72 }\)
Cost of 108 eggs = ₹ \(\frac { 108 x 108 }{ 72 }\)
= ₹ 162

Question 14.
Solution:
(i) 588 days
42 men can dig the trench in 14 days 1 men can dig the trench in = 42 x 14 = 588 days
(ii) ₹48
15 oranges cost ₹ 60
12 oranges will cost ₹ \(\frac { 60 }{ 15 }\) x 12 = ₹ 48
(iii) 10.8 kg
A rod of length 10m weighs 18 kg
A rod of length 6 m will weigh = \(\frac { 18 }{ 10 }\) x 6 = 10.8 kg
(iv) 3 h 12 min
12 workers finish the work in 4 h
15 workers will finish the work in \(\frac { 4 x 12 }{ 15 }\) = 3.2 h = 3h 12 min

Question 15.
Solution:
(i) False
10 pipes fill the tank in = 24 min.
1 pipe will fill the tank in = 24 x 10 min. [Less pipes, more time taken]
8 pipes will fill the tank in = \(\frac { 24 x 10 }{ 8 }\)
= 30 min. [More pipes, less time taken]
(ii) True
8 men finish the work in = 40 days
1 man finishes the work in = 8 x 40 days [Less men, more days taken]
10 men will finish the work in = \(\frac { 8 x 40 }{ 10 }\)
= 32 days [More men, less days taken]
(iii) True
A 6 m tall tree casts a shadow of length = 4 m.
Aim tall tree cast a shadow of length = \(\frac { 4 }{ 6 }\) m
A 75 m tall pole will cast a shadow of length = \(\frac { 4 }{ 6 }\) x 75 = 50 m
(iv) True
1 toy is made in = \(\frac { 2 }{ 3 }\) h. [Less toys, less time taken]
12 toys can be made in = \(\frac { 2 }{ 3 }\) x 12
= 8h [More toys, more time taken]

All Chapter RS Aggarwal Solutions For Class 7 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

All Subject NCERT Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rsaggarwalsolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.